El govern espanyol admet que la presó de Hasél "és un problema" per a la imatge de l'Estat
El raper diu a través del seu advocat que està "satisfet" per l'onada d'indignació
BarcelonaL'empresonament del raper Pablo Hasél i les manifestacions multitudinàries arreu de Catalunya per reclamar la seva llibertat han generat diverses reaccions polítiques. Fonts de l'executiu espanyol han admès que l'empresonament de Hasél és "un problema" per a la imatge de l'Estat i asseguren que l'executiu treballa per fer efectiva tan aviat com sigui possible la reforma perquè el Codi Penal deixi de castigar amb penes de presó els delictes d'expressió. Segons aquestes fonts, "ningú entén", ni tan sols les forces més reaccionàries, la situació generada amb Hasél, que ha de complir una condemna de dos anys i nou mesos de presó pels continguts dels seus raps i tuits.
En paral·lel, aquest dimecres l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposició de condemna a l'empresonament de Hasél i per demanar canvis al Codi Penal perquè els delictes relacionats amb la llibertat d'expressió només se sancionin si suposen un risc per a l'ordre públic o inciten a la violència. El text l'ha presentat JxCat a la comissió de presidència i hi han votat a favor els comuns, ERC i el PSC. La proposició aprovada també demana que es restitueixi el mural en defensa de Hasél que era crític amb el rei emèrit i que es va esborrar a les Tres Xemeneies. Cs, el PP i Barcelona pel Canvi s'han oposat al text i han lamentat amb duresa els disturbis d'aquesta nit. El regidor de Barcelona en Comú Marc Serra ha dit que el “veritable compromís” amb la llibertat d’expressió es demostra quan es defensen idees contràries a les pròpies i ha carregat contra l'Audiència Nacional.
Hasél diu que s'ha aconseguit "trencar la barrera"
Des de la presó, Pablo Hasél ha explicat que està "satisfet" perquè s'ha aconseguit "trencar la barrera" i posar en discussió quines institucions són intocables a Espanya i també les "reminiscències" del franquisme que encara tenen. Així ho ha assegurat l'advocat del raper, Diego Herchhoren, en una entrevista a l'ACN on ha valorat les primeres hores del cantant al Centre Penitenciari de Ponent. Herchhoren ha explicat que Hasél ha parlat amb la seva família i que està al corrent de totes les mobilitzacions que hi ha hagut arran del seu empresonament. En aquest sentit, ha recordat que aquesta era la seva intenció, la de desencadenar una "onada d'indignació" que potser ha sorprès a molta gent però que "és una realitat".
Herchhoren ha assenyalat que al llarg d'aquest dimecres té previst parlar amb Hasél per establir un "canal de comunicació" obert amb tot el que està passant a l'exterior arran del seu empresonament. En aquest sentit, ha remarcat que Espanya està sota una "situació d'excepcionalitat política" en molts aspectes i que hi ha un risc molt gran que es reorienti la lluita contra el terrorisme contra qualsevol tipus de "dissidència política".
En relació a la petició d'indult anunciada pel grup d'En Comú Podem, Herchhoren ha explicat que també ho ha fet l'Acadèmia Catalana de la Música, ja que així els hi va comunicar l'advocat de l'entitat. Herchhoren considera, però, que cal una "actitud més tenaç" de defensa de la llibertat d'expressió. En aquest sentit, ha assenyalat que si bé la ministra Calvo va dir que potser la pena que ha recaigut sobre Hasél és "desproporcionada" i amb una multa s'hauria resolt, amb això no n'hi ha prou perquè la llibertat d'expressió "és sagrada, un dret amb majúscules". De moment, Hasél és al Centre Penitenciari Ponent i segons Herchhoren el més probable és que s'hi quedi fins a la classificació a segon grau. Això no obstant, ha alertat que a les penes associades amb els delictes de terrorisme se'ls aplica la política de dispersió penitenciària i per això hi ha el "risc" que a Hasél se li apliqui i el traslladin en qualsevol moment de presó.
L'Audiència Nacional va condemnar el 2018 Pablo Hasél a presó i a diverses multes econòmiques pels delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries i calúmnies contra la Corona i contra les institucions de l'Estat per la cançó Juan Carlos el Bobón i pel contingut de 64 tuits. La pena de Hasél és de nou mesos i un dia de presó per enaltiment del terrorisme. Però com que no ha pagat les multes que també li imposava la condemna, aquestes sancions es traduiran en més dies de presó. En total, Hasél haurà d'estar privat de llibertat durant dos anys, quatre mesos i quinze dies.
Noves convocatòries de manifestacions
Després d'una primera nit d'aldarulls i protestes per reclamar la llibertat de Hasél, per a aquesta tarda s'han convocat noves manifestacions. A Barcelona la protesta arrencarà a les set als Jardinets de Gràcia i a Lleida la marxa sortirà a la mateixa hora de la plaça Europa i es desplaçarà fins al Centre Penitenciari Ponent, on està empresonat el raper. També hi ha convocades protestes a ciutats com Vic, Girona, Tarragona, Madrid, Sevilla, Granada, Las Palmas, Toledo i Alacant.