El Govern donarà ajudes als 'influencers' perquè parlin català
És una de les mesures del Pacte Nacional per la Llengua per promocionar el català a les xarxes
BarcelonaVivim en una època en què les plataformes i les xarxes socials ocupen molt de lloc a la nostra vida, i el català no hi és prou present. De fet, un dels cinc reptes que ha d'afrontar el Pacte Nacional per la Llengua, que es planteja objectius força ambiciosos fins al 2030, és el tecnològic. "El català no està prou al capdavant, i és important de cara a l'ús de la llengua. Les criatures estan exposades al castellà a les xarxes socials, però no prou al català", assegura el secretari de Política Lingüística, el sociolingüista Francesc Xavier Vila. L'objectiu és que el català sigui una llengua d'ús normal a internet, i per això durant el mes de maig el departament de Cultura impulsarà una línia de beques per a la creació de sèries de vídeos en català o occità a les xarxes socials.
"Aquestes beques busquen, sobretot, el suport a la professionalització d'influencers", destaca Vila. En concret, el pressupost és de 312.000 euros per a 24 beques: 8 beques per a la realització de 18 vídeos en dos anys i 16 beques per a la realització de 9 vídeos en dos anys. Part de la beca serà per al contingut, però també haurà de servir perquè els influencers promocionin els seus vídeos a les xarxes. No es demanarà cap requisit als influencers i es valorarà el contingut. "Es farà especial èmfasi en els continguts sobre cultura, llengua, esports, e-sports, moda, visibilització del territori o continguts", expliquen fonts de la conselleria. S'obviaran els que tinguin un contingut clarament publicitari.
Una altra línia d'ajudes, que s'obrirà aquest dimarts, és la destinada a revistes culturals amb contingut en català. Aquestes revistes ja poden accedir a la línia d'ajuda que s'ofereix des de la Secretaria General de Mitjans de Comunicació. "Aquestes ajudes, però, no són suficients i hem obert una nova línia que hi és compatible. Les ajudes seran per a l'edició i distribució", assegura la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. En aquest cas sí que es demanarà un requisit: hauran de tenir una trajectòria d'almenys cinc anys.
La convocatòria d'eleccions el 12 de maig no ha de ser un obstacle insalvable perquè el Pacte Nacional per la Llengua tiri endavant. "Ningú s'ha despenjat i el 80% del Parlament el vol preservar", diu Garriga. La Secretaria de Política Lingüística ha passat de tenir un pressupost de 31 millors d'euros l'any 2021 a tenir-ne un de 52 milions d'euros el 2023. "Hem establert un nou marc que va més enllà d'una legislatura amb informes d'experts, un procés participatiu en què no només ha participat molta gent sinó que també ha servit perquè es prengués consciència de la situació; a més, s'ha elaborat un text amb objectius que arriben fins al 2030 i mesures concretes que estan pressupostades i amb calendari d'execució entre el 2024 i el 2025", concreta Vila. "És una política proactiva i planificada, si no ho fem així anem a la deriva", afegeix.