El Govern es compromet a localitzar i documentar totes les fosses de les Terres de l'Ebre
La Universitat Rovira i Virgili s'ocuparà de l'estudi per millorar el mapa de fosses de Catalunya
BarcelonaUn homenatge a les víctimes i combatents de labatalla de l’Ebre ha servit de marc perquè el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència anunciés la realització d’un estudi per geolocalitzar i documentar totes les fosses del període de la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre, a les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat. La Universitat Rovira i Virgili durà a terme l'estudi durant el segon semestre del 2016, que "pretén avançar en la dignificació de totes les víctimes i afectats per la guerra a l’Ebre", deia Romeva.
Es tracta de conèixer el nombre de fosses, la seva localització per tenir-les documentades com a primer pas per poder actuar, afirmen. De tota manera, l'exhumació i la identificació dels cossos és un dels deutes pendents dins el capítol de la memòria històrica. També la gestió rigorosa del mapa de fosses, segons han criticat entitats memorialistes. El conseller ha destacat que "es vol avançar decididament en la localització de fosses i la identificació de víctimes". S'ha anunciat que la nova versió del mapa de fosses i repressió de Catalunya estarà disponible durant l’últim trimestre del 2016. De cada fossa se’n farà una fitxa amb informació com localització, fotografia del lloc, resum històric i fonts documentals i/o orals consultades. Alhora, s’especificarà si la fossa està plenament confirmada, si és probable o bé ja ha estat intervinguda, si és de soldats –indicant l’exèrcit: republicà o rebel– o de civils, com també el nombre de persones inhumades i la relació dels òbits, si n’hi ha.
Dos casos actuals
A Llavorsí (Pallars Sobirà) aquest mes de juliol s’està duent a terme un estudi de geolocalització i prospecció al llarg de 150 metres de la carretera C13 per localitzar una fossa comuna on s’estima que hi pot haver nou civils assassinats l’any 1938. En aquesta prospecció s’han combinant tres sistemes de cerca –un dels quals, l'ús d'un dron per a prospecció aèria amb fotografia per termografia infraroja; a més del georadar i el perfilòmetre, per a l'exploració de la superfície–. El resultat indicarà les alteracions del sòl i els punts més probables on es pot localitzar aquesta fossa, i en funció de les conclusions de la prospecció se n’analitzarà la viabilitat per fer-ne l’excavació en els propers mesos.
A Tremp (Pallars Jussà) al mes setembre s'excavarà, s'exhumarà i s'estudiaran les restes d'un cos que va ser enterrat al cementiri durant la postguerra.