Cinema

'West Side story' i 'El poder del perro' guanyen els Globus d'Or més irrellevants

El boicot de Hollywood a l'Associació de la Premsa Estrangera obliga a anunciar els premis a les xarxes socials

Benedict Cumberbatch a la pel·lícula 'El poder del perro'.
10/01/2022
3 min
1
Regala aquest article

BarcelonaWest Side story i El poder del perro, amb tres guardons cadascuna, han sigut les pel·lícules més premiades de la 79a edició dels Globus d'Or, però el gran triomfador d'aquesta edició és el boicot impulsat per estudis, actors i mitjans contra l'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood per les reiterades acusacions de pràctiques corruptes i la falta de membres negres en l'organització. Aquest any no hi ha hagut catifa vermella, ni festa ni convidats: els premis s'han anunciat a través de les xarxes socials i la mateixa web dels Globus d'Or, ja que la NBC, que té els drets de la gala, va decidir no retransmetre-la.

La producció de Netflix El poder del perro,un western en clau de melodrama psicològic protagonitzat per Benedict Cumberbatch, s'ha endut el premi al millor drama, i la seva directora, Jane Campion, el de millor direcció. És el segon any consecutiu en què una dona guanya en aquesta categoria, però històricament és només la tercera directora després de Chloé Zhao per Nomadland i Barbra Streisand per Yentl. L'altre premi d'El poder del perro ha sigut el de millor actor secundari per al jove Kodi Smit-McPhee. El musical West Side story, per la seva banda, ha guanyat el premi a la millor comèdia o musical; Rachel Zegler el de millor actriu de comèdia o musical i Adriana DeBose el de millor actriu secundària.

No hi ha hagut premi per a Pedro Almodóvar, que estava nominat per Madres paralelas a la millor pel·lícula de parla no anglesa, una categoria en què s'ha imposat el japonès Ryusuke Hamaguchi amb Drive my car. Tampoc Javier Bardem s'ha endutel Globus d'Or com a millor actor de drama, un premi que ha sigut per al favorit de la categoria, Will Smith, pel seu paper al biopic King Richard sobre el pare de les tenistes Venus i Serena Williams. Més sort que Bardem ha tingut la seva coprotagonista a Being the Ricardos, Nicole Kidman, que s'ha endut el premi a la millor actriu dramàtica. I Andrew Garfield ha guanyat el Globus d'Or al millor actor de comèdia o musical per Tick, Tick… ¡Boom!

Un dels films favorits, el Belfast de Kenneth Branagh, s'ha hagut de conformar amb el premi al millor guió; tampoc ha sigut la millor nit de Denis Villeneuve: el seu Dune només ha guanyat en la categoria de millor banda sonora, en què Hans Zimmer s'ha imposat a Alberto Iglesias, de Madres paralelas. El premi a la millor cançó ha sigut per al tema de Billie Eilish de Sin tiempo para morir i el de millor cinta animada per a la producció de Disney Encanto.

Del Moët Chandon al no-res

Els Globus d'Or eren els premis dels monòlegs implacables i del glamur, l'única gala en què els actors semblaven relaxats i divertits, segurament pel flux constant d'ampolles de Moët Chandon a les taules i perquè, a diferència dels Oscars, no s'havien d'estar quatre llargues hores asseguts en un auditori. Més que del cinema o la televisió, els Globus d'Or sempre han sigut una celebració de l'star system de Hollywood i per això els organitzadors prenien decisions tan discutides com dividir les pel·lícules en comèdies i drames, que a la pràctica multiplica el nombre de categories interpretatives i el d'estrelles convidades al sarau, l'atractiu principal per al públic i les televisions.

L'absència d'imatges d'una gala i de la inevitable col·lecció de millors moments despulla els Globus d'Or com el que són: els premis que voten menys d'un centenar de persones d'ètica i rellevància professionals repetidament qüestionades. La gran pregunta és ara si els premis seran capaços d'oferir arguments convincents per desactivar el boicot de cara a la pròxima edició. La marca encara té atractiu per al públic i la prova és que, de moment, cap dels guanyadors ha rebutjat públicament un premi que, discutit o no, segueix engreixant currículums.

Tampoc és que sigui la primera vegada que els premis no celebren una gala: el 2008 els guanyadors es van anunciar en una roda de premsa a conseqüència de la vaga de guionistes de Hollywood. A més, a última hora els Globus d'Or fins i tot han tingut un cop de sort, ja que l'ascens de contagis de coronavirus als Estats Units ha obligat a ajornar els Critics Choice Awards, la gala de premis rival que s'havia de celebrar aquesta mateixa nit i que amenaçava amb ocupar el lloc dels Globus d'Or en la cobertura dels mitjans. No seria d'estranyar que, després d'un rentat de cara superficial i de gestos estudiats com els premis a una directora (Campion), un actor negre (Will Smith), dues llatines (Zegler i DeBose) i una actriu trans (MJ Rodriguez), el Globus d'Or i la comunitat de Hollywood acabessin firmant la pau.

stats