Sant Jordi 2024
Cultura23/04/2021

Els gironins viuen una diada "estranya": “Estic impressionat per la cua però no hi ha aglomeracions"

Les parades de llibres i roses estrenen amb satisfacció el nou espai de la Copa, a la Devesa de Girona

Girona“És un Sant Jordi molt emotiu perquè l’any passat estàvem tots tancats a casa, teníem por… però avui podem ser aquí, fa un dia molt bonic, està tot molt ben organitzat i hem de mirar endavant, no hi ha més remei”. La Maria Carmen Costar resumeix amb aquestes paraules el sentiment de molts gironins en aquest Sant Jordi “tan diferent” i “estrany”. Ella està just davant de la parada de la Llibreria Empúries i estan mirant les últimes novetats amb l'Ourense, una de les cinc amigues que formen part de les nenes de la pera, que és com s’anomena la seva colla: totes tenen entre 61 i 71 anys, es van conèixer fa onze anys estudiant català i abans del covid solien fer excursions i celebracions cada setmana. “Avui és el primer dia que ens retrobem totes després d’un any sense veure’ns, ens fa molta il·lusió”, ressalten amb emoció les dues amigues, que asseguren que se senten “molt segures i tranquil·les” amb la nova fórmula per celebrar la diada.

Cargando
No hay anuncios

Els altres anys la tradició manava fer una volta per la Rambla i la plaça Catalunya, l’epicentre per excel·lència de Sant Jordi a la ciutat. Però per evitar aglomeracions i seguir les indicacions del Procicat, l’Ajuntament ha traslladat les paradetes a dos espais molt propers i amb control d’aforament: els llibres i roses a l’esplanada de la Copa, i les entitats i partits al passeig de la Devesa.

Sense precedents anteriors, un dels maldecaps que han tingut les floristeries ha sigut intentar calcular el nombre de flors que havien d’adquirir. “Tens l’historial dels altres anys, però aquest no sabíem com aniria. Per si un cas vaig comprar 500 roses menys, 1.500, i ara no sé si farem curt”, admet la Mariona Madera de la floristeria De Flors, que no para de muntar rams i que viu aquesta diada “amb una mica de nervis”. 

Cargando
No hay anuncios

Una inquietud que també se sentia des de les files dels llibreters que, per primera vegada en molts anys, no han conquerit la Rambla i el carrer Argenteria. “Aquí tenim força espai, la gent va venint tranquil·lament i de manera esglaonada. Fins i tot et diria que estem millor que a la Rambla perquè no estem tots enxubats”, valora l’Oriol de la Llibreria Geli, i en Francesc de la Ulysses hi coincideix: “És sorprenent, potser fins i tot estem venent més que altres anys. Esperàvem tenir tranquil·litat, però no, va passant gent regularment. Ara bé, també és veritat que aquí quedem més apartats”. Tot i això, des de la Geli certifiquen que han venut molt, especialment, els dies anteriors: “En comptes de concentrar-nos tots el mateix dia i al mateix lloc, tota la setmana hem treballat molt i especialment el dijous, que va ser com un boom”. 

50 autors en un sol espai

Una altra diferència respecte a les diades anteriors és que els autors no han hagut de voltar per cada llibreria. Tots s’han concentrat en un mateix espai –amb separació entre les taules i control de les cues–; i al llarg del dia n’han passat una cinquantena: des de Josep Maria Fonalleras fins a Rafel Nadal, Núria Esponellà, Miquel Fañanàs, Mar Bosch o el president Quim Torra i l’expresident del Parlament Roger Torrent. Però, al matí, el que més lectors ha aglutinat fent cua ha sigut el periodista Carles Porta i el seu llibre La farmacèutica, basat en el segrest de l’olotina Maria Àngels Feliu. “Cada dilluns mirem Crims amb el meu pare, és una cosa que ens uneix i que fem conjuntament. I em fa molta il·lusió que ens dediqui el llibre al meu pare i a mi”, confessa l’Albert, que, amb la seva parella, Bibiana, esperen el seu torn per aconseguir la firma. 

Cargando
No hay anuncios

Al seu costat hi ha el llibreter i escriptor Guillem Terribas, l’ànima de la Llibreria 22 i un dels primers que han estrenat el nou sistema de signatures. Malgrat les desenes de diades que ha viscut rere el taulell, mai n’havia vist cap com la d’enguany. “Estic impressionat per la cua que hi ha per entrar, però és un espai molt obert i no hi ha aglomeracions. Queda clar que no és una experiència per repetir-la, però, a pesar dels impediments, anirà molt i molt bé i serà una gran diada”, augurava a primera hora el llibreter.

Cargando
No hay anuncios

I és que, com ell, molts gironins han tingut avui una barreja de sentiments contraposats, com els que expressa la Tània, una veïna de la ciutat: “És un Sant Jordi estrany, diferent. És guai perquè tenim l’ambient dels llibres i roses, però no és el mateix: abans ens semblava angoixant passejar per la Rambla, però ara en sentim enyorança”.