La Girona que recordava Josep Pla
Se celebra el 60è aniversari del llibre Girona, un llibre de records de Josep Pla amb una nova reedició amb pròleg de Narcís Comadira. També es farà la ruta Pla, un cicle de conferències i una exposició.
GIRONA.Que Josep Pla era un escriptor incansable no és cap secret. Només l'any 1952 va arribar a publicar sis obres, entre les quals hi havia Girona, un llibre de records . Es tracta d'una autobiografia de la ciutat que va conèixer Pla en la seva època d'estudiant al col·legi dels Maristes, al Barri Vell, on va estar internat fins al 1909. El llibre va crear polèmica entre la societat gironina perquè la seva imatge -grisa, tancada, fúnebre, militar- no en sortia gaire ben parada.
La fundació i la càtedra de la Universitat de Girona dedicada a l'escriptor, juntament amb la Casa de Cultura, l'Ajuntament i el Centre Cultural La Mercè de Girona han volgut commemorar el 60è aniversari de la publicació amb una reedició en format butxaca d'edicions Destino que té com a particularitat el pròleg del també escriptor Narcís Comadira. L'autor gironí, igual que Pla, va estudiar al mateix col·legi però trenta anys més tard. "És una de les seves obres més intenses i autobiogràfiques", assegura Xavier Pla, director de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona (UdG).
Paral·lelament a la reedició de Girona, un llibre de records , que es presentarà el divendres 5 de juliol a la Llibreria 22, s'han organitzat un seguit d'activitats per completar-ne la commemoració. Entre aquestes destaca la ruta literària de la Girona de Josep Pla a partir de diversos fragments de la publicació.
La visita guiada, que es farà el 9, el 16 i el 23 de juliol, inclou una aturada a la Casa Masó en què es parlarà de la relació entre Pla i l'arquitecte a partir d'una selecció de textos del periodista Narcís-Jordi Aragó. Com a complement s'ofereix la possibilitat de gaudir d'un sopar planià al restaurant Savoy de l'hotel Peninsular, on s'allotjava l'escriptor palafrugellenc cada cop que visitava la capital del Gironès.
En un vessant més acadèmic s'ha programat un cicle de conferències a l'octubre en què el professor de literatura catalana contemporània de la UdG, Xavier Pla, analitzarà el llibre; el periodista Narcís Jordi-Aragó i l'historiador Xavier Carmaniu parlaran de la Girona de Pla, i Comadira donarà a conèixer la seva relació amb l'autor baixempordanès i la ciutat.
Una lectura de fragments seleccionats de la publicació, acompanyada de la projecció d'imatges de l'època, una exposició del fons bibliogràfic de Pla a les biblioteques municipals i una guia de lectura sobre l'autor tancaran els actes de commemoració de Girona, un llibre de records .
Del 7 de setembre a l'11 d'octubre també farà estada a la Casa de Cultura l'exposició A l'ombra de Josep Pla , produïda per la Càtedra i Fundació Josep Pla. La mostra, que ja s'ha pogut veure en diverses poblacions de Catalunya, centra l'atenció en el rescat del periodisme literari i autoreferencial de cinc figures representatives de les comarques gironines i injustament oblidades: Claudi Ametlla, Manuel Brunet, Agustí Cabruja, Jaume Gascon i Emili Vigo. Tots cinc tenien com a tret comú un gran respecte per la figura de Josep Pla.