Política cultural
Cultura25/05/2022

La Generalitat prepara una nova llei de drets culturals

La conselleria de Cultura fa balanç i anuncia nous projectes al Cercle de Cultura

BarcelonaFa un any Natàlia Garriga va arribar al Palau Marc i va entomar una conselleria que en sis anys ha tingut set consellers. "Ha estat un any intens, molt intens. Passes a no tenir vida personal, però tens una vida professional absolutament increïble", assegurava aquest dimecres al Cercle de Cultura davant un auditori d'unes 200 persones, entre les quals hi havia el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Eren molts els responsables d'institucions i empreses culturals que han escoltat el balanç d'aquests 365 dies de la consellera, que ha anunciat, entre altres coses, que ja té redactada la memòria preliminar de la primera llei de drets culturals. En la línia que ja va emprendre l'Ajuntament de Barcelona el maig de l'any passat amb el Pla de Drets Culturals, el departament de Cultura vol reforçar amb la nova llei "el marc legal perquè garanteixi els drets d'accés, creació i participació de tota la ciutadania a la vida cultural; protegir els drets de l'artista, la llibertat de creació i els drets d'autor; ordenar adequadament el sistema cultural de Catalunya i fixar el finançament del sistema cultural per fer possible l'exercici d'aquests drets". Com que la nova llei, segons Garriga, no serà una realitat fins d'aquí dos anys, Cultura convocarà una nova línia de subvencions a projectes de cultura comunitària i transformació social, dotada inicialment amb 500.000 euros.

Una de les ambicions del departament de Cultura és arribar a un pressupost del 2% el 2024. De moment, han aconseguit arribar a l'1,3% aquest 2021. La primera pregunta per a Garriga ha sigut precisament si aquest 2% serà una realitat, perquè el ritme de creixement és lent. "Estem molt contents d'aquest increment, però no estem arribant al 2% i no ens preocuparia tant si no veiéssim certa reticència des d'Economia", ha alertat Montse Bou, d'Actua Cultura. "No ens imaginem no arribar al 2%. Tenim un pacte de govern que ens diu que en aquesta legislatura arribarem a aquest 2%", ha respost Garriga, que espera acabar els quatre anys de legislatura per aconseguir-ho.

Cargando
No hay anuncios

Preocupació per la manca de públic

La consellera ha detallat, en matèria d'aportacions econòmiques, que s'ha augmentat un 70% el pressupost dedicat a la contractació d'espectacles i activitats escenicomusicals, festivals i circuits, i que també s'ha incrementat la línia d'ajuts per a la construcció i millora de les biblioteques, fins a un mínim de 10 milions d'euros. El sector, però, ha expressat la seva preocupació pel fet que després de la pandèmia el públic no ha tornat en massa al cinema i als teatres. Garriga ha admès que també és una de les preocupacions del seu departament i que s'ha de donar "oxigen" al sector: "Hem de ser ràpids, ho hem de resoldre d'aquí al setembre o molta gent es quedarà pel camí". El problema, ha explicat, és que part del sector no arriba a l'administració pública o no en coneix el llenguatge per demanar ajudes.

Cargando
No hay anuncios

La consellera, que ha destacat la bona sintonia personal amb el ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha incidit també en el projecte Catalunya Media City, que vol convertir les Tres Xemeneies del Besòs en un centre de recerca, innovació i producció per al sector audiovisual, del videojoc i de continguts digitals. És un projecte que espera que tingui vida més enllà d'aquesta legislatura. "Fa massa temps que els professionals d'aquest sector marxen fora", ha lamentat. En aquest sentit, la Generalitat entrarà a formar part del Consorci del Besòs per poder treballar amb totes les administracions. Un altre projecte és la Taula del Videojoc de Catalunya, que presentarà una bateria d'accions el 16 de juny.

La consellera també ha detallat que s'està treballant en l'ampliació de l'Arxiu Nacional i del Museu Nacional de Catalunya, i ha reiterat, en diverses ocasions, la feina que està fent el departament en igualtat de gènere per canviar "coses que no ens agraden" com el fet que als premis literaris sempre s'hi presentin més homes que dones.