La Generalitat contraataca amb un nou procediment judicial pel cas Sixena
L'acció judicial denuncia indefensió jurídica i possible vulneració de drets fonamentals, i es demana la nul·litat d'actuacions del jutjat d'Osca per suspendre el trasllat dels béns de Sixena
BarcelonaDesprés que ahir 500 persones participessin en un acte reivindicatiu a Lleida on es demanava fermesa a la Generalitat per evitar el trasllat de 97 peces a Sixena, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha assistit aquest divendres a la reunió del plenari del Consorci del Museu de Lleida i ha anunciat que la Generalitat ha iniciat un nou procediment judicial per evitar el trasllat dels béns del monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida i al Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC). Es tracta d'una petició de nul·litat d'actuacions, en concret contra les dues resolucions del jutjat d'Osca que ordenen l'entrega de les peces. D'aquesta manera es vol intentar que se suspengui l'execució provisional dels béns a Sixena el proper 25 de juliol, una data que el conseller ha fet saber al jutjat que és "inassumible".
"Considerem que les resolucions adoptades per la jutge ens situen en una clara posició d'indefensió [jurídica] i que, a més, vulneren drets fonamentals constitucionals", diuVila. Amb aquests arguments han presentat la nova acció judicial al jutjat número 1 d'Osca.
L'expedient argumenta que en les seves resolucions no s'ha donat resposta a set dels vuit requeriments que han fet els lletrats de la Generalitat durant el procés i que, per tant, el jutjat ha pres decisions obviant "qüestions fonamentals" de tot el litigi. El document assenyala, per exemple, que a les resolucions no hi ha cap referència a la devolució dels 300.000 euros que van costar les obres quan van ser comprades per la Generalitat; que s’ha resolt traslladar els béns al monestir de Sixena malgrat que actualment està arrendat a uns tercers aliens al litigi; que, a l’hora de traslladar els béns, no es respectarien les normes del Patrimoni Català; que no s’han valorat les condicions de conservació i seguretat dels objectes en la seva futura ubicació, i que s’obliga a retornar uns béns a Sixena quan abans de la seva compra ja es trobaven a Catalunya.
En cas que el jutjat no atengui aquesta petició, Vila no descarta recórrer a instàncies superiors per denunciar aquesta situació d'indefensió jurídica.
Responent a la petició de la Plataforma d'Entitats Culturals lleidatana, a la Junta de Museus i també al Parlament de Catalunya, Vila ha optat per accentuar el seu discurs de fermesa en aquest litigi. Ha insistit que és "inassumible" per al Govern complir la data del 25 de juliol i ha afegit que "és impensable que la jutge obligui un conseller d’un govern a incomplir una normativa". Ha afirmat que el govern de Catalunya "compleix les sentències i les lleis, també les catalanes".
La fricció política també segueix viva. Aquest divendres les Corts d'Aragó han fet una declaració conjunta de resposta al posicionament del Parlament d'aquesta mateixa setmana, "davant de l'acord del Parlament per no acatar la sentència que reconeix la legítima propietat i la devolució dels béns patrimonials a la comunitat autònoma d'Aragó", afirmen. Els grups també insten el govern d'Aragó que adopti "totes les mesures pertinents per exigir el compliment de la sentència dictada pel jutjat que estableix la devolució de les peces artístiques al seu lloc d'origen, el monestir de Sixena, en el termini establert", segons un altre dels paràgrafs.