ADÉU A UN ESCRIPTOR
Cultura18/04/2014

"Neix una nova religió: el Gabisme"

L'agent literària Carmen Balcells encunya aquest mot per descriure l'impacte de la mort de Gabriel García Márquez en el món del periodisme, la política i la societat civil

Agències
i Agències

MèxicNombrosos polítics catalans, espanyols i d'arreu del món, institucions, periodistes i milers de ciutadans han mostrat a través de les xarxes i altres canals la seva tristesa després de conèixer la mort del premi Nobel de literatura de 1982, Gabriel García Márquez, desaparegut aquest dijous als 87 anys d'edat a Mèxic, on vivia des de feia anys.

Dol en el món de les lletres

Carmen Balcells. L'agent literària de l'escriptor colombià afirma que, amb la mort un Dijous Sant de García Márquez, "neix una nova religió: el Gabisme". Ho ha dit afligida i "impressionada per "l'impacte mundial" de la mort de l'autor. "Quan va aparèixer Gabo als 60 vaig pensar que la seva presència seria una revolució", ha afegit. I ha assegurat que és una fervent seguidora d'aquest credo que ella ha batejat: "A veure si la vida em dóna prou temps per adorar-lo i disfrutar dels primers miracles. Segur que farà coses extraordinàries. Prometo avisar si la primera cosa que li he demanat aquesta matinada me la concedeix. Si hi ha fe, surt".

Mario Vargas Llosa. L'escriptor peruà ha lamentat la mort del seu col·lega colombià i ha destacat el "prestigi" que va aportar a la literatura en llengua espanyola. "Ha mort un gran escriptor, les obres del qual van aportar una gran difusió i prestigi a la literatura de la nostra llengua. Les seves novel·les el sobreviuran i seguiran guanyant lectors arreu", ha dit. Vargas Llosa ha enviat el seu condol a la família de García Márquez, segons ha informat l'agència de notícies peruana Andes. L'entorn de l'escriptor peruà ha assegurat que el premi Nobel de literatura del 2010 es troba "molt angoixat" per la mort de Márquez. Grans amics durant molts anys, una baralla per motius mai explicats els va allunyar definitivament, malgrat que tots dos sempre van remarcar el respecte i la consideració per l'obra de l'altre.

Cargando
No hay anuncios

Isabel Allende. L'escriptora xilena ha assegurat sentir una "pena immensa" per la mort de l'autor colombià i ha assegurat que la seva obra "és immortal". Allende ho ha dit en una roda de premsa des de l'Institut Cervantes de Nova York, en què ha assegurat que García Márquez "era un mestre per a tots", i que tots els autors llatinoamericans contemporanis "hem estat influïts per la seva obra". Va ser "el gran pilar del boom de la literatura llatinoamericana" a nivell internacional, ha assegurat. Allende ha reconegut que no va arribar a conèixer personalment García Márquez. "No sóc amiga d'ell, però la seva obra és amiga meva", ha afirmat.

Luis Goytisolo. L'escriptor creu que García Márquez és "sens dubte una de les figures més destacades de la literatura en llengua espanyola". Goytisolo ha recordat que Gabo va ser el màxim representant del realisme màgic "per no dir l'únic". "Vargas Llosa, Carlos Fuentes o Julio Cortázar són novel·listes molt bons però no són representatius del realisme màgic", assegura Luis Goytisolo, qui sí que creu que aquesta forma de concebre la literatura també va ser present en part de l'obra d'Alejo Carpentier, Guillermo Cabrera Infante i, "sobretot, de Juan Rulfo".

Institut Cervantes. "García Márquez va pronunciar a Zacatecas un cèlebre discurs en què demanava que se simplifiqués la gramàtica i es jubilés l'ortografia", ha destacat la institució.

Cargando
No hay anuncios

La Real Academia Española. La RAE ha rememorat el IV Congrés Internacional de la Llengua Espanyola, celebrat el 2007 a Cartagena de Indias (Colòmbia), en el qual es va homenatjar Gabriel García Márquez, que aquell any complia vuitanta anys d'edat. "L'obra escollida va ser 'Cien años de soledad', novel·la que des de la seva aparició, el 1967, han llegit milions de castellanoparlants i, gràcies a la traducció a més de quaranta llengües, lectors de tot el món".

La Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE). Ha publicat un missatge a Twitter: "Mor Gabriel García Márquez. Gràcies, mestre".

L'Associació de la Premsa de Madrid (APM). Ha piulat a Twitter: "El periodisme, company de viatge de Gabriel García Márquez. #AdiosGabo #GraciasGabo". També ha definit l'autor com "un geni de la literatura universal". "El periodisme és una passió insaciable que només es pot digerir amb la realitat", ha afirmat en un altre missatge, homenatjant una de les frases cèlebres de l'escriptor.

Cargando
No hay anuncios

Reaccions polítiques

Ferran Mascarell. El conseller de Cultura ha expressat el dol del món literari, editorial i dels lectors catalans per la mort de l'escriptor colombià, i ha assegurat que la seva estada a Barcelona a finals dels 60 i principis dels anys 70, la seva relació amb altres escriptors al llarg de la seva vida i, singularment, amb la seva agent literària, Carmen Balcells, van ajudar decisivament a la consolidació del denominat boom de la literatura llatinoamericana, la qual cosa va reafirmar la condició de la capital catalana com a capital literària i editorial.

Mariano Rajoy. El president del govern espanyol ha qualificat García Márquez com l'autor "imprescindible i més universal de la literatura en espanyol de la segona meitat del segle XX". Rajoy ha enviat un telegrama a l'ambaixador de Colòmbia a Espanya, Fernando Carrillo, per demanar-li que traslladi a la família de García Márquez i a tots els colombians "el més sentit condol" de l'executiu i del poble espanyol, així com el seu afecte i admiració per l'escriptor.

Cargando
No hay anuncios

José Ignacio Wert. El ministre d'Educació i Cultura espanyol ha subratllat el "deute immens" de la literatura espanyola amb García Márquez i ha destacat, especialment, el seu compromís amb els drets humans del seu país natal, Colòmbia.

Belisario Betancur. L'expresident de Colòmbia Belisario Betancur (1982-1986) ha assegurat estar "consternat" per la mort del seu amic, a qui ha definit com "un gran de la literatura universal". "El dol és per a les lletres del món sencer", ha afirmat en declaracions a l'emissora RCN La Radio, on ha qualificat d'"eterna i universal" la seva obra.

Álvaro Uribe. L'expresident colombià (2002-2010) s'ha referit a l'escriptor com un "mestre" que va fer que el món s'enamorés de Colòmbia. "Mestre García Márquez, gràcies sempre, milions d'habitants del planeta es van enamorar de la nostra pàtria a través de la fascinació per les seves línies", ha escrit Uribe al seu compte de Twitter.

Cargando
No hay anuncios

Raúl Castro. El president cubà ha enviat un missatge de condol a la vídua de Márquez, Mercedes: "El món, i en particular els pobles de la nostra Amèrica, hem perdut físicament un intel·lectual i un escriptor paradigmàtic. Els cubans, un gran amic, entranyable i solidari. L'obra d'homes com ell és immortal", ha dit el mandatari. El seu germà, l'expresident Fidel Castro, va mantenir durant dècades una amistat personal amb Gabo.

Nicolás Maduro. El president de Veneçuela ha destacat, en una piulada a Twitter, que García Márquez va ser un amic "sincer i lleial" dels líders dels processos revolucionaris de "l'Amèrica de Bolívar i Martí". Maduro ha assenyalat que el premi Nobel colombià "va pertànyer a la generació fundadora del periodisme creador i compromès amb el dret del poble a la seva felicitat". "Gabo va deixar gravada la seva empremta espiritual en la nova era de la nostra Amèrica, cent anys d'amor pel seu esperit etern", ha afegit Maduro, que ha penjat a la xarxa social diversos retrats de l'escriptor, incloent-ne un amb el líder cubà Fidel Castro.

Sebastián Piñera. L'expresident xilè ha destacat el gran llegat literari i la peculiar personalitat de l'autor colombià. "Ens deixa una obra prolífica i inspiradora, que seguirà alimentant la nostra imaginació", ha escrit l'exmandatari (2010-2014) en el seu compte de Twitter.

Cargando
No hay anuncios

Durao Barroso. El president de la Comissió Europea ha enviat el seu condol a la família de García Márquez i ha destacat que el premi Nobel de literatura va ser "una veu de l'Amèrica Llatina que es va convertir en una veu del nostre món". "He rebut amb gran tristesa la notícia de la mort de Gabriel García Márquez", ha dit Barroso en un comunicat.

Barack Obama. El president dels Estats Units ha assegurat que l'escriptor colombià és un dels seus preferits i l'ha descrit com un dels "més grans visionaris". En un comunicat, Obama ha explicat que va tenir "el privilegi" de conèixer l'escriptor el 2009, i ha descrit 'Cien años de soledad', de la qual té una còpia signada, com "un clàssic definitori del nostre temps".

Bill Clinton. L'expresident nord-americà ha assegurat que està "entristit" per la mort de l'escriptor colombià i ha afirmat que va ser un honor haver estat amic seu. Clinton ha remarcat en un comunicat que, des que va llegir per primera vegada 'Cien años de soledad", fa més de quaranta anys, "sempre em vaig sentir meravellat per la seva imaginació, claredat de pensament i sinceritat emocional". "García Márquez va capturar el dolor i l'alegria comuns a tota la humanitat en escenaris alhora reals i màgics. Em vaig sentir honrat de ser amic seu i de conèixer el seu gran cor i la seva ment brillant durant més de vint anys", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

François Hollande. El president francès ha destacat de García Márquez que és "un gegant de l'escriptura que va donar brillantor mundial a l'imaginari de tot un continent". "Mestre del realisme màgic, va recrear en les seves novel·les barroques i poètiques una Amèrica Llatina somiada i va donar a la literatura hispànica una de les seves obres mestres més grans, 'Cien años de soledad'", ha assenyalat Hollande en un comunicat. "Els seus articles de periodista compromès i el seu infatigable combat contra l'imperialisme el van convertir en un dels intel·lectuals sud-americans més influents del nostre temps", ha afegit.

Alfonso Alonso. El portaveu del grup popular al Congrés ha destacat a través del seu compte a Twitter que ens ha deixat "un dels grans de la literatura". "Gràcies per les teves lletres, mestre #DescansaEnPazGabo".

Alfredo Pérez Rubalcaba. El secretari general del PSOE ha assegurat que García Márquez és el seu escriptor favorit "i el de milions de lectors". S'ha sumat al seu condol la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano.

Cargando
No hay anuncios

Carme Chacón. L'exministra socialista ha dedicat un missatge d'agraïment a l'escriptor i l'ha acompanyat d'una foto en què apareix al costat de García Márquez. "El vaig llegir i el vaig admirar, el vaig conèixer i el vaig estimar. Al mestre, al geni, a l'universal Gabriel García Márquez, gràcies!".

Patxi López. "Aureliano Buendía s'ha quedat orfe i nosaltres més sols, potser per cent anys sense ningú que ens escrigui. Gràcies, Gabo", és el missatge que ha publicat el secretari general del PSE, fent referència a una de les obres més destacades de l'autor, 'Cien años de soledad'.

Toni Cantó. El diputat d'UPyD ha triat una de les frases de l'autor per acomiadar-lo. "La vida no és la que un ha viscut, sinó la que un recorda i com la recorda per explicar-la".

Una pèrdua global:

Shakira. La cantautora colombiana Shakira s'ha acomiadat del seu amic i compatriota i ha elogiat el seu llegat com "un regal únic i irrepetible, i com el més original dels relats". L'artista ha lamentat la mort del Nobel de literatura a la seva pàgina d'internet, a Twitter i a Instagram, on a més ha penjat una foto en què apareix abraçada molt somrient al geni de les lletres. "Estimat Gabo, alguna vegada vas dir que la vida no és la que un viu sinó la que un recorda i com la recorda per explicar-la", ha parafrasejat la cantant. "És difícil acomiadar-se de tu, ja que ens has donat tantes coses! Et quedaràs per sempre amb mi i amb tots els que et vam estimar i t'admirem".