La Fundació Tàpies va contrarellotge per envoltar d'obra els visitants que vulguin acomiadar-se allà de l'artista
A les parets de la sala gran estarà penjada 'Terrós', per exprés desig de la família. Al costat, hi tindrà obres de gran format com 'Llibre mur' o d'altres més petites com 'Figura sobre fusta cremada'
BarcelonaEls telèfons sonen sense descans aquest dimarts a la Fundació Tàpies, en competència amb el soroll dels martells i els trepants dels operaris que pengen quadres i treballen contrarellotge per obrir les portes aquesta tarda i permetre als ciutadans que s'acomiadin de l'artista envoltats de la seva obra.
"Avui és un dia molt trist, però a la vegada és alegre, perquè estem rebent moltes mostres d'afecte i l'acomiadarem envoltats de la seva obra", ha dit la directora de la Fundació Tàpies, Laurence Rassell, que des d'ahir a la nit atén sense descans mitjans de comunicació d'arreu del món i coordina la preparació de les sales de la Fundació per a les jornades de portes obertes d'aquesta tarda i demà.
A la façana de la Fundació, situada al carrer Aragó de Barcelona, aquest matí hi havia grups de persones amuntegades al voltant d'un cartell que diu "La Fundació Antoni Tàpies comunica amb tristesa el decés d'Antoni Tàpies. La família celebrarà una cerimònia en la intimitat (...). En gest de dol, aquesta tarda i demà, se celebra una jornada de portes obertes".
Acomiadar-se 'in situ'
Malgrat el cartell, diversos ciutadans han trucat a la porta al llarg del matí i han preguntat si podien entrar per acomiadar-se de l'artista.
"Estem rebent mostres de suport de tot arreu. La gent del carrer truca a la porta i per telèfon i també hem contestat a trucades de personalitats de la cultura i de la política d'arreu del món", ha assenyalat Rasell.
La família vol acomiadar-se d'Antoni Tàpies en la intimitat, de manera que totes les mostres de condol públiques es dirigeixen a la Fundació Antoni Tàpies, que ha rebut trucades del president de la Generalitat, Artur Mas; del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; del director del Museu Reina Sofia, Manuel J. Borja-Villel, i d'artistes com Carles Santos.
Portes obertes
Aquesta tarda, la Fundació Antoni Tàpies obrirà les seves portes i col·locarà un llibre de condols a la sala principal perquè els ciutadans i les autoritats expressin el seu condol envoltats de l'obra de l'artista.
A les parets de la sala gran estarà penjada 'Terrós' (1984) per exprés desig de la família, al costat d'obres de gran format com 'Llibre mur' (1990) i una altra de més petita de gran valor artístic com 'Figura sobre fusta cremada' (1947).
"Volem reflectir la seva manera de treballar i mostrar obres de totes les èpoques perquè Tàpies és un artista que ha travessat generacions, des dels seus inicis influenciats pel surrealisme fins a la seva obra contemporània", segons Rasell.
"Tàpies va conèixer Picasso i Miró i va treballar amb Brossa. Però, avui, no hem perdut una part de la història perquè ell va continuar més enllà de la seva generació i va evolucionar al marge de les modes", ha conclòs.