La Fundació Miquel Martí i Pol inaugura la seva nova seu
Hi ha la correspondència del poeta, els objectes personals i primeres edicions de les seves obres
Roda de TerLa Fundació Miquel Martí i Pol ha inaugurat una nova seu a Roda de Ter. Amb un finançament de la Generalitat de prop de 300.000 euros, té una gran sala polivalent, que manté el terra hidràulic original, una aula taller i diversos despatxos. Montse Caralt, directora de la Fundació Miquel Martí i Pol, ha assenyalat: "És una alegria tenir una seu i poder acollir tots els grups de visitants i escolars que fins ara no podíem acollir". També ha celebrat que aquest nou espai museïtzat pugui conservar tota la documentació de l'autor, diversos objectes personals, com la correspondència que intercanviava amb els seus amics, un tocadiscos antic amb el qual el poeta va aprendre francès a través de la música, i les primeres edicions de les seves obres: “Ara podem explicar molt bé no només l’autor, sinó també el seu context”, ha dit.
Quim Torra, president de la Generalitat, ha presidit la inauguració de la nova seu de la fundació. Durant la seva visita ha reivindicat la importància de recuperar la memòria dels escriptors catalans amb espais com aquests, així com la important tasca divulgativa de Montse Caralt: "Entrar en aquests espais suposa alguna cosa més que fer-te més teu el poeta, vol dir entrar una mica més endins en el seu món". També ha destacat la importància de Martí i Pol per ser "un poeta que no deixa mai de ser la veu del poble".
Quim Torra ha rebut la clau de la nova seu de mans de l'alcalde de Roda, Albert Serra, i hi ha entrat acompanyat de la viuda del poeta, Montserrat Sans. Durant la seva intervenció, el president ha citat diversos passatges de l'obra de Miquel Martí i Pol i el ha posat en relació amb les obres de Joan Vinyoli, ja que els dos autors “comparteixen una mirada endavant i d'esperança pel futur”. Torra també ha fet referència a la Fundació Josep Pla per tenir una trajectòria similar a la Fundació Miquel Martí i Pol.
A la inauguració també hi ha anat la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga, la delegada del Govern Alba Camps i Lluís Llach, amic íntim del poeta.
La Fundació, ubicada en un espai format per tres cases d'estil fabril dels anys 30 on ell va viure, s'encarrega, des del novembre del 2006, de gestionar i vetllar pel llegat educatiu, social i cultural del poeta, propietat de la Diputació de Barcelona. El pròxim objectiu de la fundació és poder convertir una d'aquestes tres cases en una casa museu per entendre i descobrir com vivia el poeta: “El projecte arquitectònic ja està acabat i ara estem treballant en el projecte museològic”, diu directora.