Françoise Hardy diu que se sent "prop del final" i demana el suïcidi assistit

La cantant ja no pot parlar i afirma que està patint molt arran dels efectes secundaris de la radioteràpia

Françoise Hardy en una imatge del 2005
2 min

BarcelonaLa cantant de pop francesa Françoise Hardy, de 77 anys, ha dit en una entrevista que sent que està "prop del final" i ha demanat el suïcidi assistit. Hardy, fundadora del moviment ie-ie durant els anys 60, ha explicat a Femme Actuelle que els efectes secundaris de la radioteràpia li estan provocant "problemes respiratoris constants, crisis d'asfíxia i hemorràgies nasals interminables". Hardy va ser diagnosticada de càncer limfàtic a mitjans del 2000 i el 2015 va ser hospitalitzada. Últimament ha tingut problemes d'oïda arran d'un tumor a l'orella esquerra, de la qual ara ja no hi sent. Fa tres mesos, Hardy va anunciar que es retirava dels estudis de gravació i dels escenaris per les seqüeles del càncer.

"El meu patiment físic ja ha sigut tan terrible que tinc por que la mort m’obligui a patir encara més. Quan el meu patiment sigui encara més insuportable, lamentablement no tindré l'alleujament de saber que em puc aplicar l'eutanàsia. França és inhumana en aquest aspecte", diu la cantant, en referència al fet que el suïcidi assistit no és legal al seu país. "No correspon als metges accedir a cada sol·licitud, sinó escurçar el patiment innecessari d’una malaltia incurable des del moment que es fa insuportable", afegeix.

"Pateixo molt al parlar"

Hardy ha respost a les preguntes per correu electrònic perquè pràcticament no pot parlar. "Els raigs de la radioteràpia em van travessar el cap 45 vegades, em van cremar les glàndules salivals, estic completament seca. Per això pateixo tant al parlar", explica. Davant de la situació en la qual es troba, la cantant diu que li agradaria poder triar el final de la seva vida, però "atesa la meva poca notorietat ningú voldrà córrer encara més el risc de ser retirat de l'ordre mèdic".

També ha explicat que la seva mare patia la malaltia de Charcot-Marie-Tooth –una patologia neurodegenerativa– i va morir mitjançant l'eutanàsia "quan no podia anar més enllà en aquesta malaltia horrible i incurable". Els últims anys ha estat reflexionant sobre el seu passat i sobre l'existència, diu. "La vida és una escola d’iniciació en què aprenem a través d’errors i proves que intenten fer-nos entendre millor el que no havíem entès fins llavors", afirma l'artista.

Hardy va publicar el seu single de debut Tous les garçons et les filles el 1962. El tema va aconseguir molt d'èxit, la va col·locar a primera línia del panorama cultural i la va convertir també en la impulsora del fenomen pop de la música ie-ie. El 1988 va assegurar que Décalages seria el seu últim àlbum, però va tornar a la música als anys 90, col·laborant amb Blur i Air i llançant una sèrie de nous discos. També ha fet diverses incursions en pel·lícules com Masculí femení de Jean-Luc Godard.

stats