Cultura03/12/2021

Francesc Tosquelles, el cervell i les autores del còmic ocuparan el CCCB el 2022

Neixen noves propostes joves i tornen els pensadors internacionals i una programació estable de literatura

BarcelonaLa reivindicació del psiquiatre republicà Francesc Tosquelles tindrà la seva posada de llarg amb una gran exposició al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) a mitjans del 2022. Aquesta figura de gran influència a Europa, un personatge excèntric i magnètic –“Entre el professor Tornassol i Groucho Marx”, com diu Jordi Costa, cap d’exposicions–, va reinventar la institució psiquiàtrica des del seu exili francès, on va reunir exiliats, surrealistes i malalts mentals. “Defensava que la bogeria és l’essència de la naturalesa humana i que la cultura és una eina terapèutica per tractar la bogeria i el deliri humà”, explica Judit Carrera, directora del CCCB. Tosquelles deia que són les institucions i la societat les que s’han de curar, i aplicava un nou mètode: el desbarrament.

Cargando
No hay anuncios

La salut mental i la comunitat són els fils que relligaran la temporada. Seguint aquest camí, a la segona part de l’any les sales d’exposicions del CCCB estaran ocupades per Cervell(s), una mostra que convocarà científics, filòsofs i artistes a explorar aquest òrgan tan important i desconegut. Aspectes com l’inconscient, la memòria i la consciència animal i artificial seran abordats des de les humanitats. I l’última part de l’any es donarà a conèixer a Constel·lació gràfica el nom de nou autores del còmic d’avantguarda que tenen trets en comú: “unes formes coloristes i un fons de precarietat, de relacions líquides i alienació”, segons Costa. Les altres dues mostres de l’any seran la dedicada a les màscares, que s’obre la setmana que ve, i la tradicional exposició de fotografies World Press Photo. 

Cargando
No hay anuncios

Cultura per i per a joves

El CCCB vol accentuar tres principis, el 2022: les aliances internacionals, l’arrelament local i els programes dedicats als joves. En aquest últim camp hi ha el gruix de novetats del programa d’activitats. Alguns exemples: Kiko Amat dirigirà un festival de cultura emergent amb joves anomenat Subsol, Isaac Vila dirigirà una programació de noves dramatúrgies al teatre del CCCB, Maria Arnal i José Luis de Vicente faran un assaig sonor en podcast, s’oferiran dues beques de recerca artística vinculades a ecologia i ciutat, hi haurà un festival de pensament i creació anomenat Control Z i un espectacle de dansa i tecnologia, Aclucalls, impulsats tots dos per joves de la generació Z. A més, l’oferta de programes educatius implicarà fins a 300 estudiants de secundària en projectes de llarga durada al centre.

Cargando
No hay anuncios

Seguint l’interès per reconnectar amb el món, el programa filosòfic va carregat de pensadors internacionals: hi haurà la principal deixeble de l’Escola de Frankfurt, Rahel Jaeggi; una de les grans veus del Black Lives Matter, Keeanga-Yamahtta Taylor, i un cicle sobre desobediència amb Judith Butler. També s’impulsarà una programació literària estable amb noms com Ali Smith, Judith Schalansky i Samanta Schweblin, i la reivindicació de figures com Víctor Català i Octavia Butler. La ciutat continua sent un eix temàtic del centre. L’arquitecta i paisatgista Teresa Galí, de Harvard i l’ETZ de Zuric, presidirà el Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà. També hi haurà un nou cicle de cinema antropològic sobre ciutats, Simfonies urbanes, i es donarà suport a nou festivals de la ciutat i a l’Xcèntric. Val la pena assenyalar que tots els noms subratllats són dones.

El pressupost del CCCB per al 2022 creix un 10% per l’aportació superior de la Diputació de Barcelona, i arriba als 11,8 milions. Judit Carerra ha reivindicat “la força de la creació i la cultura al servei de la civilitat” per ser “capaços d’imaginar altres mons i altres futurs i donar sentit al fet de viure junts”. Després d’un concurs, Pilar Soldevila ha estat nomenada subdirectora gerent del CCCB. Una altra dona que se suma a les quatre (de cinc) que formen ara l'equip de direcció.