Francesc Serés, nou director de l'Institut Ramon Llull

L'escriptor substituirà Iolanda Batallé, que ha ocupat el càrrec des del setembre del 2018

Barcelona“La proposta de dirigir l’Institut Ramon Llull ha estat recent i sobtada”, admet Francesc Serés, que fa poc més de mig any va ser notícia gràcies a la concessió del segon Premi Proa de novel·la amb La casa de foc. La relació de Serés amb el Llull, però, va arrencar fa anys. “El 2007 hi vaig col·laborar per primera vegada com a autor, en un viatge per presentar una traducció –recorda–. Des de finals del 2018, a més, he dirigit l’Àrea de Creació del Llull”. És una de les tres grans potes de l’institut, juntament amb la de Llengua i Universitats i la de Literatura. 

Treballar per a la literatura dels altres

Després d’una temporada en què “la cultura ha sofert danys profunds a causa de la covid”, Serés accepta la direcció del Llull –en substitució de Iolanda Batallé, que ocupava el càrrec des de setembre del 2018– “amb perspectives d’un canvi de cicle econòmic i polític”. L’escriptor assegura que “no hi haurà un trencament de les línies estratègiques anteriors, sinó una evolució”. “La nostra cultura es troba inserida en un món que s’està transformant molt, només cal que ens fixem en el creixement de nous espais com el digital –continua Serés–. O en la quantitat de disciplines que es troben en procés de mutació: cada cas demana solucions específiques”. 

Cargando
No hay anuncios

El nou director del Llull s’ha marcat el setembre com a data “per donar una explicació detallada del projecte”. Els seus lectors hauran d’esperar pel proper llibre: “A partir d’ara la literatura personal passa en segon terme. Vull treballar per a la literatura i la creativitat dels altres. És un honor, ho dic amb una sinceritat absoluta”.

Cargando
No hay anuncios

Francesc Serés (Saidí, 1972) és escriptor i professor. Va estudiar belles arts (1996), antropologia a la Universitat de Barcelona (1998) i té el grau de suficiència investigadora per la Universitat Pompeu Fabra, on va impartir classes d’història de l’art. Des del 2016 és director de les residències Faberllull, residències d'arts, ciències i humanitats, amb seus a Olot i Andorra, i des del desembre del 2018 és el director de l’Àrea de Creació de l’Institut Ramon Llull.

Com a escriptor, Serés és autor d'Els ventres de la terra (2000), L'arbre sense tronc (2001) i Una llengua de plom (2002), trilogia posteriorment publicada amb el títol De fems i de marbres (2003). Després va publicar el llibre de contes La força de la gravetat (2006), que li va valdre el Premi Nacional de literatura. El llibre de cròniques La matèria primera (2007) va rebre el Premi Octavi Pellissa (2004). També ha publicat Caure amunt. Muntaner, Llull, Roig (2008), Contes russos (2009), Premi Ciutat de Barcelona de Narrativa i Premi de la Crítica Serra d’Or, i La pell de la frontera, entre d’altres. La seva última publicació és La casa de foc, Premi Proa 2020. La seva obra ha sigut traduïda al castellà, l’anglès, el francès i l’italià, entre d’altres. Ha col·laborat en mitjans com El País, l’ARA i TV3 i en revistes culturals com L’Avenç, La Maleta de Portbou i El Món d’Ahir.