El fotògraf barceloní Jorge Ribalta, Premio Nacional de fotografia
El jurat del guardó que atorga el ministeri de Cultura espanyol reconeix "la seva extensa trajectòria artística, curatorial i crítica"
BarcelonaEl fotògraf i comissari Jorge Ribalta (Barcelona, 1963) ha guanyat el Premio Nacional de fotografia, dotat amb 30.000 euros. El jurat del guardó que atorga el ministeri de Cultura espanyol el premia per "la seva extensa trajectòria artística, curatorial i crítica" i per la investigació historiogràfica de la fotografia documental, que ha vinculat al moviment obrer, el món del treball i la classe.
Ribalta va estudiar a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i va completar la seva formació a Niça, on va rebre el premi de la Jove Creació Europea (Prix de la Villa Arson) Art Jonction 89, i a Nova York. La trajectòria del fotògraf barceloní va començar als mateixos anys 80 i ha tingut una gran projecció internacional: la seva obra va formar part de l'exposició New Photography 10, una selecció d'artistes emergents internacionals feta pel MoMA. Així mateix, va ser cap de programes públics del Macba entre el 1999 i el 2009, durant l'etapa de Manuel Borja-Villel al capdavant del museu barceloní. Durant aquests anys va fer del Macba una institució molt porosa amb els moviments socials i amb l'afany d'arribar fins a l'últim racó de la ciutat. L'última mostra que hi ha comissariat és Una ciutat desconeguda sota la boira. Noves imatges de la Barcelona dels barris.
També a Barcelona, Ribalta té una obra pública en un dels nous edificis d'habitatges de la plaça de la Gardunya, i és un dels artistes seleccionats per Borja-Villel –concretament amb l'obra Variacions Güell– per a les exposicions que presentarà en diferents punts de Barcelona a partir d'aquesta tardor dins el projecte El museu habitat. Aquest treball sobre els Güell és una mostra de com Ribalta ha analitzat a través de la fotografia la història de Barcelona, i les seves transformacions urbanes i socials, sota el pes pels poders polítics i econòmics.
L'any 2016 Ribalta va presentar a la galeria Àngels Barcelona l'exposició 1888, amb prop de 150 fotografies, analògiques, en blanc i negre, que recorren els escenaris i els rastres d’aquella Exposició Universal que va transformar la ciutat, i al març tornarà a la galeria amb una exposició en col·laboració amb el fotògraf d'arquitectura Gregori Civera sobre els usos de l'arquitectura moderna a la ciutat contemporània, concretament el dispensari antituberculós de Josep Lluís Sert al Raval.
Com a editor, Ribalta ha publicat diversos llibres de referència: Indiferencia y singularidad. La fotografía en el pensamiento artístico contemporáneo (Macba, 1997 i Gustavo Gili, 2003), Efecto real. Debates posmodernos sobre fotografía (Gustavo Gili, 2004), Espais fotogràfics públics. Exposicions de propaganda, de 'Pressa' a 'The Family of Man', 1928-1955 (Macba, 2009) i Laocoonte salvaje (Periférica, 2012), una anàlisi de la imatge del flamenc.