BarcelonaEl trentè aniversari del Grup Focus ha deixat bons auguris per a la nova temporada. La principal productora del país va presentar ahir la nova programació amb el coixí d’uns resultats que s’acosten, cada vegada més, a les xifres del 2012. Per a aquesta temporada, l’empresa té preparats 45 espectacles per als seus quatre teatres barcelonins: Romea, Goya, Villarroel i Condal. Dels muntatges programats, tretze seran produccions pròpies, i set, coproduccions. El president del Grup Focus, Daniel Martínez, explica que mantenen “la producció pròpia i l’autoria catalana com a eixos principals”, i que enguany el pressupost serà d’11 milions d’euros (4,5 dels quals es destinaran a produccions i 1,2 a publicitat).
Focus engega al setembre després de tancar una temporada esperançadora. Amb una quarantena de muntatges i més de 1.200 funcions, l’any passat el grup va tenir 360.000 espectadors, un 5% més que la temporada anterior. La recaptació, de 6,2 milions d’euros, també supera la del 2015-2016. “Els dos termòmetres, el de la crítica i el del públic, ens han donat respostes gratificants”, assegura Martínez. Ja d’entrada, el grup reprèn l’activitat escènica amb una “bona notícia”: la reducció de l’IVA dels espectacles del 21% al 10%. “Podrem augmentar els marges i millorar els recursos que posem a l’abast dels artistes”, afirma.
Una comèdia de Ramon Madaula
La temporada del Romea arrencarà amb Ahora todo es noche, un muntatge d’Eusebio Calonge dirigit per Paco de la Zaranda. Alberto San Juan portarà a la sala dues propostes, España ingobernable i Autorretrato de un joven capitalista español, mentre que Jordi Casanovas dirigirà la quarta incursió a la dramatúrgia de Ramon Madaula, Adossats. “És una comèdia divertidíssima amb cops molt punyents”, subratlla el director del Romea, Carles Canut, que també actuarà a l’obra.
A La Villarroel, en canvi, el fil conductor de la programació seran les relacions humanes. La sala encetarà la temporada amb 'La calavera de Connemara', de Martin McDonagh, "l''enfant terrible' del teatre anglosaxó", afirma la directora de La Villarroel, Tania Brenle. Sílvia Munt portarà a l'escenari una dissecció de l'amistat amb 'Les noies de Mossbank Road', interpretada per "tres 'superwomen' del teatre": Clara Segura, Marta Marco i Cristina Genebat. Per la sala també hi passarà 'Bull', un text incisiu sobre el mòbing a càrrec de la companyia Sixto Paz, i la sàtira sobre l'emprenedoria 'Fairfly', escrita per Joan Yago i impulsada per La Calòrica.
El Goya opta per una programació "arriscada", segons el director de la sala, Josep Maria Pou. Començarà amb 'Don Joan', l'espectacle que es va poder veure la temporada 2014-2015 al Teatre Nacional de Catalunya i que ara rescaten perquè "molta gent es va quedar al carrer", diu Pou. La joia de la programació, però, és 'Incendios', en la versió de Mario Gas, amb Núria Espert i Laia Marull com a protagonistes. Per Nadal la sala programarà 'Prefiero que seamos amigos', amb Lolita i Luis Mottola i, de cara al gener, prepara l'adaptació teatral de 'Moby Dick', que encapçalarà Josep Maria Pou.
La música serà la gran protagonista de la programació del Condal, on es fusionarà amb altres disciplines. 'Desconcerto' de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà, inaugurarà la temporada, que també comptarà amb el funk de Brodas Bros i l'adaptació en castellà d''Els veïns de dalt', amb Eva Hache al capdavant. A més, la sala celebrarà els 25 anys de trajectòria del Mag Lari amb '25 il·lusions' i acollirà la versió teatral d''El fantasma de Canterville', una adaptació de Joan Yago protagonitzada per Joan Pera.
Cinc imprescindibles del curs 2017-2018
Incendios
Després de triomfar a l’estat espanyol, la versió del text de Wajdi Mouawad arriba a Catalunya amb un repartiment de luxe encapçalat per Laia Marull i Núria Espert.
Èdip
Julio Manrique es posa en la pell del mite grec sota la direcció d’Oriol Broggi en una història sobre el destí de l’ésser humà.
La calavera de Connemara
Alcohol, religió i repressió conflueixen en una comèdia negra dirigida per Iván Morales i amb Oriol Pla i Pol López en els rols principals.
El fantasma de Canterville
La novel·la curta d’Oscar Wilde puja a l’escenari de la mà de Joan Yago, que n’ha fet una versió teatral. Joan Maria Mestres la dirigeix i Joan Pera la protagonitza.
Moby Dick
La història de l’obsessió del capità Ahab es convertirà en un muntatge que dirigirà Andrés Lima a partir de la versió de Juan Cavestany i que encapçalarà Josep Maria Pou.