ARTS ESCÈNIQUES

FiraTàrrega: l’orgull de ser perifèrics, arrelats i igualitaris

Anna Giribet s’estrena com a directora marcant línies entorn del territori i la resistència cultural

FiraTàrrega: l’orgull de ser perifèrics, arrelats i igualitaris
i Antoni Ribas Tur
17/06/2019
4 min
Regala aquest article

BarcelonaLa nova directora artística de FiraTàrrega, Anna Giribet, es declara “deixeble total” del seu predecessor, Jordi Duran, amb qui va treballar abans de guanyar el concurs obert per rellevar-lo. Però Giribet també posa de relleu el fet que sigui una dona qui ara dirigeix la fira degana de les arts de carrer a Catalunya: “En el moment en què em decideixo presentar com a directora artística començo a fer política. En el moment en què guanyo el concurs començo a exercir aquest espai de decisió”, afirma. Així mateix, reivindica la doble perifèria que representen tant Tàrrega al país com les arts de carrer en el sector com un bastió des d’on lluitar contra la globalització amb “estratègies de resistència cultural”.

Júlia Farrero i Puig presenta el seu projecte 'Teia'

Aquesta edició de FiraTàrrega se celebrarà del 5 al 8 de setembre. Per a l’organització, és un any de transició que ha sigut “difícil”, com diu la mateixa Giribet, i han treballat amb intensitat per tenir-la enllestida en només cinc mesos. El projecte de Giribet per als pròxims cinc anys està basat en quatre eixos artístics: “El territori, la identitat, el compromís i la reflexió”. A la pràctica, enguany es tradueix en la programació de 42 espectacles, 22 dels quals són catalans i 9 de la resta de l’Estat, 6 internacionals i 3 produïts entre diversos països. Hi haurà 19 estrenes d’artistes com la companyia Eléctrico 28, amb l’espectacle de carrer Full house ; Francesc Cuéllar i la Fundación Agrupación Colectiva, amb la performance Livealone ; el coreà Galmae, amb la instal·lació C’est pas là, c’est par là ;el col·lectiu multidisciplinari català Mambo Project amb l’obra teatral La festa, i Tony Clifton Circus, amb Mission Roosevelt, un espectacle de carrer sobre la mobilitat reduïda i les barreres arquitectòniques.

Volada global i arrelament

El discurs d’Anna Giribet sembla mantenir l’afany internacional de Jordi Duran i posa encara més la fira al servei de l’entorn. La primera novetat del seu mandat es podrà veure en l’espectacle inaugural, que tindrà dues parts. La primera consistirà en una conversa a la plaça Major de Tàrrega sobre els usos socials i artístics entre el filòsof Xavier Antich i la directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit, moderada per la directora del CCCB, Judit Carrera. La segona serà un espectacle de dansa vertical de la companyia delRevés, titulat Finale, al mateix espai. Una altra novetat és que cada any es programarà un espectacle del Programa de Suport a la Creació en un dels set pobles agregats a Tàrrega, un dels quals va quedar despoblat, per combatre’n la despoblació. Els espectacles formaran part del projecte In situ. Enguany un artista encara per definir -probablement serà una artista irlandesa- hi farà una residència a la tardor per fer recerca i més endavant mostrarà la seva “recepta artística”.

Dins els quatre eixos artístics d’aquesta nova etapa de FiraTàrrega, els espectacles seguiran abordant nombroses temàtiques de caràcter social. “Les polítiques, compromisos o actituds que ens marcarem a l’hora de programar faran referència a gènere, feminismes, memòria històrica, memòria col·lectiva, llibertat d’expressió i llibertat creativa -explica Giribet-. Per política i compromís també ens referim a la llei d’igualtat que es va aprovar a Catalunya el juliol del 2015 i des del que és artístic intentarem que es compleixi”. Tot això sense donar l’esquena a l’humor. “M’agrada molt riure”, apunta Giribet. Dins l’àmbit dels feminismes, després del festival Grec es podrà veure a FiraTàrrega l’espectacle de la companyia Sixto Paz sobre el llibre de Júlia Bertran M’estimes i em times.

Un 76% dels espectacles de la pròxima edició de FiraTàrrega seran de carrer. En aquest àmbit s’estrenaran The half, un espectacle de la companyia Foradelugar inspirat en el poemari Canto cósmico, del filòsof i escriptor nicaragüenc Ernesto Cardenal, i Bidaia, un espectacle de la companyia basca Hortzmuga que fusiona la dansa, el teatre i la música ambientat al parc d’atraccions Europa.

Quatre estrenes de FiraTàrrega 2019

‘Teia’

Júlia Farrero i Puig evoca en un solo de circ la tradició de les falles del Pirineu. La fusta de les falles serà element essencial d’un espectacle que vol ser un ritual compartit.

'La lluna en un pot' de La Petita Malumaluga

‘La lluna en un pot’

La Petita Malumaluga proposa un cant a l’optimisme per a tots els públics, fins i tot nadons. L’espectacle interactua amb el públic amb música en directe, dansa, teatre i ginys tecnològics.

Els artistes de Mont-real amb el seu projecte '1+1+1'

‘1+1+1’

Un trio acrobàtic amb tres artistes formats a Mont-real que busquen companyia en diferents racons de la ciutat amb les seves acrobàcies, contorsions i números d’equilibrisme.

'Korps' de Miquel Barcelona

‘[kórps]’

Miquel Barcelona agafa la figura del corb com a referent en un espectacle en què contrasta la tradició de la vetlla i el dol amb la dansa contemporània, la veu, la llum i l’element teatral.

Anna Giribet, directora artística de FiraTàrrega
stats