Arts escèniques

Fira Tàrrega inaugurarà per primera vegada amb una producció pròpia

L'espectacle inaugural, 'La ira dels peixos', d'Ignacio Achurra, és un dels 80 espectacles que es presentaran de l'11 al 14 de setembre. Les companyies estrangeres provenen de 10 països diferents

Acn
03/07/2014
3 min

BarcelonaTàrrega viurà entre l'11 i el 14 de setembre la 34a edició de la seva emblemàtica fira d'arts al carrer. Fira Tàrrega comptarà amb la presència de 80 companyies, entre les quals hi ha representants de República Txeca, Polònia, Hongria i Eslovàquia, països convidats d'aquesta edició. 32 espectacles de carrer i 14 de sala es veuran a la secció oficial.

Per primera vegada el festival produeix l'espectacle inaugural de la fira, 'La ira dels peixos', d'Ignacio Achurra. Amb una companyia creada per l'ocasió, el xilè ha creat un espectacle de gran format que aborda la relació entre cultures. D'altra banda, s'estrena una línia de programació pels espectacles més festius i una altra dedicada a la dansa urbana. "Ens hem llençat a la piscina", ha confessat aquest dijous el director artístic de la Fira, Jordi Duran, referint-se a l'aposta per produir, per primera vegada en 34 anys, l'espectacle inaugural de Fira Tàrrega. Qui assumeix el repte en el pla artístic és el xilè Ignacio Achurra, responsable de l'espectacle 'La ira dels peixos' amb què s'obrirà -oficialment- la Fira el dia 12 de setembre. De formació "llatina (teatre de denúncia) i francesa", Achurra ha dissenyat un espectacle de gran format d'inspiració marítima que tracta la relació entre cultures, les hegemòniques i les minoritàries.

La companyia que dirigirà Achurra s'ha creat expressament per a l'ocasió. Els seus components han estat seleccionats per Fira Tàrrega després de passar una audició convocada per l'organització el passat mes de maig.

Aquesta és una de les principals novetats de Fira Tàrrega 2014, una edició en què participaran fins a 80 companyies, 51 de les quals dins del Programa Oficial i 29 al Programa empresa. En total hi haurà 36 companyies catalanes (el 46%), 22 de la resta de l'Estat (27%) i 21 companyies internacionals (26%).

Una desena de països visitants

Les companyies estrangeres provenen de 10 països diferents. Entre aquests hi ha els quatre països 'convidats' d'aquesta edició. Són República Txeca, Polònia, Hongria i Eslovàquia, que representen un conjunt de cultures agrupades sota la marca 'Visegrad'. En total aportaran 6 espectacles, una mostra cultural d'una regió considerada un pol creatiu important centreeuropeu.

Jordi Duran ha subratllat en la presentació de l'edició d'enguany l'evolució de les arts de carrer cap a àmbits "cada vegada més diversos", i la conseqüent dificultat de catalogar la creació "cenyint-nos a les categories clàssiques". Al seu parer, ara més que mai Fira Tàrrega serà un aparador de l'"espai fronterer" de les arts de carrer.

Respecte la darrera edició, Fira Tàrrega presenta dues novetats més en la seva programació. D'una banda, amb l'objectiu de fer èmfasi en les propostes més festives, enguany s'ha creat 'Ondara Park', una secció de la programació oficial amb tres espais a la ciutat. La Troba Kung-Fú, Guillem Albà & The All In Orchestra, Dr. Batonga!, Wet Picnic, Jam o Efímer són algunes de les propostes que s'hi podran veure, juntament amb l'espectacle 'Micro Shakespeare', una producció conjunta de Laïtrum i tot un National Theatre de Londres.

De l'altra, s'incorpora a la programació la 'Urban Nation', tres vetllades dedicades a la dansa hip-hop. Seran tres hores per jornada amb la presència de Brodas, Circle of Trust, Iron Skulls i el Dj. Save the Cheerleader.

Suport a la creació emergent

Com altres anys, el programa Suport a la Creació de Fira Tàrrega, fa possible que 11 companyies emergents, de petit i mitjà format, participin a l'esdeveniment. Entre els mesos d'abril i setembre les companyies fan residència a la ciutat de Tàrrega per preparar els seus espectacles. Aquesta és una de les iniciatives que manté viva l'activitat relacionada amb les arts de carrer a Tàrrega fora dels dies de la Fira. Com ho és el Màster de Creació en Arts de Carrer, que va arrencar fa dos anys i que el gener de 2015 començarà la segona edició. Aquest curs impulsat des de la Fira va néixer per formar professionals de la creació a l'espai públic i esdevenir un pont entre la formació i el mercat.

La part professional de l'esdeveniment convoca com és habitual artistes, companyies i entitats a les diverses accions programades. Una d'elles és el Focus Visegrad, en el marc del qual es produirà un intercanvi de coneixements entre les companyies representants dels països convidats a la Fira i altres companyies i professionals del món.

Entre aquestes activitats destaca el Lunch Meeting, organitzat pel departament de Cultura de la Generalitat per novè any consecutiu o la segona edició de la presentació de l'actuatlitat del circ de Finslàndia a càrrec de CircusInfo Finland.

stats