Cultura02/07/2021

'La filla del mar', un musical d'aquí "sense copiar coses de fora"

L'espectacle basat en l'obra de Guimerà es representa al Teatre Condal

BarcelonaLa companyia La Barni Teatre –formada per Marc Sambola, Gràcia Fernández i Marc Vilavella– es defineix per allò que més els agrada fer als escenaris: recuperar textos del país i abordar-los des d'una perspectiva sense prejudicis. "A vegades es menysprea el que tenim aquí, és una llàstima", afirma Sambola. El seu últim projecte, La filla del mar, busca precisament reivindicar l'obra d'Àngel Guimerà amb una mirada actual i des del teatre musical. L'espectacle, estrenat al Teatre Condal dins el Festival Grec, es representa fins aquest diumenge i, de cara al febrer, farà temporada a Barcelona.

"No hem volgut caure en tòpics. Hem treballat per ampliar el prisma de la mirada de Guimerà i posar el focus en la diferència", explica Sambola, que s'ha encarregat de la música i les lletres del muntatge. La dramatúrgia ha anat a càrrec de Jaume Viñas i Marc Vilavella n'ha dirigit el repartiment, protagonitzat per Clara Solé (Àgata), Toni Viñals (Pere Màrtir) i Mariona Castillo (Mariona). Guimerà va escriure La filla del mar a principis del segle passat i, a partir d'un triangle amorós, explorava l'amor no correspost i la integració d'una nouvinguda en un poble de costa: l'Àgata va ser rescatada d'un naufragi quan tenia cinc anys i s'ha criat rebutjada pels veïns arran del seu origen. "El seu personatge és perfecte per mostrar el que es troba algú que arriba a una comunitat nova. Hem defugit la idea d'algú que ve amb pastera, perquè hi ha gent procedent de qualsevol continent que es pot sentir discriminada", subratlla el músic.

Cargando
No hay anuncios

L'obra presenta una comunitat pesquera que "podria ser d'un poble de l'Empordà o de la Barceloneta" i aborda també "la por que tenim d'aquell que és diferent, que no coneixem, i l'animalitat que hi ha en tot allò que voldríem fer però, per constriccions socials, no podem fer", assenyala el músic, que recorda que Guimerà era homosexual i això, inevitablement, ressona en les seves creacions. "Si el llegim a fons podem veure com se sentia diferent i es veia obligat a fer el que la societat li demanava", diu Sambola.

Allunyats de 'Mar i cel'

A l'escenari també hi ha altres intèrprets amb un llarg recorregut en el teatre musical com Albert Mora, Xavi Casan, Candela Díaz Sanz, Gracia Fernández, Irene Jódar Garcia i Arnau Puig. "Són actors, però alguns d'ells també toquen instruments en directe i posen així la banda sonora del muntatge", assenyala Sambola, que també hi participa tocant la guitarra. Per a la posada en escena, la companyia ha volgut "fer una proposta de risc sense allunyar-nos del teatre comercial" i anar a les arrels. "Hem fet un musical d'aquí, sense copiar coses de fora. Darrerament arriben molts musicals en castellà preparats per anar a Madrid. És el moment de demostrar que a Catalunya podem fer teatre musical i que el podem fer bé", reivindica Sambola.

Cargando
No hay anuncios

Quan es parla de Guimerà resulta inevitable pensar en Mar i cel i en les diverses versions que n'ha fet Dagoll Dagom als escenaris. Per a la companyia, aquest musical és "un referent", tot i que no han buscat acostar-s'hi. "El nostre procés de treball és molt diferent del de Dagoll Dagom i penso que la història de La filla del mar ens queda molt més a prop que no pas Mar i cel. Sabem que ens hi compararan, però en realitat l'única cosa que compartim amb el musical dels pirates és el blau del cartell", diu Sambola.