Música
Cultura12/01/2022

El Tradicionàrius fa bandera del cant col·lectiu i el ball

El festival programa més de 50 propostes de músiques d’arrel

BarcelonaMaria del Mar Bonet, Germà Negre, El Pony Pisador, Joseba Tapia, Pep Gimeno Botifarra i Anna Ferrer són alguns dels protagonistes de la 35a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius, que se celebrarà des d’aquest divendres 14 de gener fins al 8 d’abril. “La programació vol oferir un ventall amplíssim, d’acord amb les diferents mirades a les músiques d’arrel, que són les que fan que estiguin ben vives”, ha explicat aquest dimecres la directora artística del festival, Carol Duran. Tot plegat seran més de cinquanta concerts i activitats amb què el Tradicionàrius fa bandera del “cant col·lectiu i el ball”, dos elements fonamentals de la música especialment reprimits per la pandèmia. De fet, les restriccions fan que la inauguració el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) del barri de Gràcia hagi hagut d’adaptar-se a un format amb cadires, però Duran no ha volgut renunciar a la doble proposta de les gallegues Caamaño&Ameixeiras, autores del recomanable Aire!, i del trio La Gravetat de Coulomb, que estrenarà el disc E pur si balla (Seed, 2021).

Com és habitual, la seu principal serà el CAT, però el festival s’escampa també per L’Auditori, el Palau de la Música i l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat, i altres espais de Prada de Conflent (que acollirà la Trobada de Sonadors i Cantadors dels Països Catalans), Girona, Olot, Argelaguer i Sallent.

Cargando
No hay anuncios

Artísticament, es manté el diàleg com a font de creativitat, amb propostes intergeneracionals, com la trobada entre el llegendari Artur Blasco, un dels imprescindibles en la investigació i la divulgació del folklore, i Arnau Obiols, hereu de Blasco que recorre camins experimentals. En altres casos es fomenten aliances, com la de Pep Gimeno Botifarra, el més gran dels cantadors, amb la Banda Municipal de Barcelona a L’Auditori, o es participa en la producció de nous projectes, com Trencadís, el primer espectacle de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, que es va presentar a l’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa i que el 27 de març es desplegarà al Palau de la Música. 

Entre els concerts al CAT destaquen el del Gran Conjunt de Música d’Arrel de l’Esmuc sota la direcció de Marçal Ramon, el del grup El Pony Pisador, el de l’acordionista basc Joseba Tapia, el de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries amb el Grup Musical Suc d’Anguila, protagonistes d’una nit ebrenca, i el del grup banyolí Germà Negre, que tancaran el festival el 8 d’abril interpretant el repertori del disc Picants obscenes, amor i penes (Halley, 2021). També hi haurà un homenatge a Paddy Moloney, el líder del grup irlandès The Chieftains, que va morir l’11 d’octubre als 83 anys. Tot el festival serà també un homenatge a Jordi Fàbregas, el director i ànima del Tradicionàrius mort ara fa un any: el cartell d’aquesta edició reprodueix la guitarra i la gralla de Fàbregas.

Cargando
No hay anuncios

La relació amb el Barnasants continua sent profitosa, i enguany inclou vuit concerts al CAT i a l’Auditori Barradas. Hi actuaran habituals de tots dos festivals com Maria del Mar Bonet (amb l’homenatge al cançoner popular mallorquí del Pare Ginard), Arturo Gaya i Rosa Zaragoza, entre d’altres, i la mallorquina Anna Ferrer, que presentarà l’espectacle Parenòstic, amb direcció artística del Niño de Elche, que va preestrenar al Mercat de Música Viva de Vic. També hi haurà una nit amaziga amb Aziza Brahim i el trio Cafè d’Alger.

La 35a edició del Tradicionàrius compta amb un pressupost de 133.000 euros, segons detalla el gerent del festival, Quim Soler. “És continuista, molt similar al de l’any passat”, diu Soler amb estoïcisme pandèmic. 77.000 euros corresponen a la despesa artística. Pel que fa als ingressos, 60.000 euros els aporta la Generalitat a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).