Mecenatge
Cultura21/10/2021

La música sonarà als micropobles

El Festival Itinera guanya els 10.000 euros del premi Impulsa Cultura de la Fundació Catalunya Cultura

BarcelonaDeu projectes culturals singulars han arribat a la final, però només el Festival Itinera –que vol portar música als 350 micropobles de Catalunya– ha sigut el guanyador dels 10.000 euros del sisè premi Impulsa Cultura, un guardó que atorga la Fundació Catalunya Cultura perquè projectes culturals originals, transformadors i sostenibles facin un salt d’escala. L’Itinera és el primer festival que organitza concerts en nuclis de menys de 500 habitants, llocs que “porten tota una vida esperant serveis bàsics”, diu el seu director, Marcel Marata.

“Micropobles i macroexperiències” és el seu lema i, gràcies a l’aportació del premi i, amb l’ajuda del programa d’acompanyament i formació que ofereix Impulsa Cultura, espera arribar a tot el país, obrir el festival a altres arts més enllà de la música, crear packs turístics i replicar la idea en altres comunitats. “Necessitem 180.000 euros per als pròxims tres anys”, suggeria Marata aquest dijous en un acte al Casino de l’Aliança del Poblenou en què els deu finalistes van presentar les seves credencials a un centenar d’empresaris i possibles mecenes. El jurat li reconeixia que la música pot servir per “lluitar contra la desruralitzció” i demostrar que “és una eina de transformació social”.

Cargando
No hay anuncios

El jurat també va fer mencions a dos projectes de caràcter més social. D’una banda, les Escoles Planter de ConArte Internacional –un projecte per dur les arts escèniques als currículums educatius de les escoles públiques– i, de l’altra, Traspassant l’Objectiu, de la Fundació Setba, que utilitza la fotografia com a eina d’inclusió social amb dones internes a la presó. “Són projectes de gran qualitat i molt diversos malgrat la crisi que arrosseguem des que va començar la pandèmia –explica Eva Blanco, public affairs manager de Hewlett-Packard i presidenta del jurat–. El denominador comú és la inversió en el talent de futur, en fer que la cultura arribi a tothom i que faci una funció social, al marge de la teva condició”.

En la gala dels premis Impulsa Cultura hi va participar la directora general d’Indústries Culturals del ministeri de Cultura, Adriana Moscoso, que va reconèixer el paper de lideratge de la Fundació Catalunya Cultura a tot l’Estat a l'hora de defensar “el mecenatge per a la cultura” i “la cultura del mecenatge”. La Fundació es dedica a fer de plataforma per atreure recursos privats a la cultura i a fer de lobi perquè el govern espanyol aprovi la tan reclamada llei de mecenatge. Moscoso va defensar que la normativa existent “és bona i en alguns aspectes innovadora [en el micromecenatge]”, però va admetre que “ha d’anar més lluny”, una de les promeses que ha fet el ministre Miquel Iceta.

Cargando
No hay anuncios

El problema és el 66%

El ponent convidat a l’acte, l’exconseller, economista i president del Barcelona Institute of Science and Technology Andreu Mas-Colell va contradir Moscoso quan va assenyalar que, pel que fa a mecenatge, entre Espanya i França “la diferència és el 66%”, referint-se als incentius fiscals. El president de la Fundació, Eloi Planes (de Fluidra), va afirmar que “la pandèmia ha posat de manifest la feblesa de la xarxa que dona suport a la cultura, perquè mentre que a Espanya els ingressos del sector van caure un 30% el 2020 a França només van caure un 12%”. “Les empreses han de ser conscients del poder transformador, social i integrador de la cultura”, va dir.

Cargando
No hay anuncios

Mas-Colell també va remarcar l’infrafinançament de les infraestructures culturals per part de Madrid i va apuntar que en calen de noves en el camp audiovisual que es podrien apuntalar amb fons Next Generation. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va defensar "el potencial transformador” que suposarà arribar al 2% del pressupost de la Generalitat.

"Volem un marc legislatiu que s'adapti a la realitat socioeconòmica actual, que ha evolucionat des de l'última llei, obsoleta, que no preveu la cultura del segle XXI", va dir la directora de la Fundació, Maite Esteve, que a més de llei demanava que tots "entenguem i vivim la cultura com la cosa imprescindible que és i que escollim formar-ne part". "Un país ric és un país culte", va sentenciar el president d'honor de la Fundació, Enric Crous.