Eufònic: 10 anys de música, art i sensibilitat
El festival d’arts sonores de les Terres de l’Ebre celebra la desena edició fins al 29 d'agost
BarcelonaConcerts, instal·lacions, tallers i sobretot ganes de celebrar l’art i la vida s’escampen per les Terres de l’Ebre des d’aquest divendres i fins al 29 d’agost. És la desena edició de l’Eufònic, un festival exemplar en tots els sentits: pel compromís amb la contemporaneïtat, per la sensibilitat artística, per l’esperit lúdic i popular i per una relació amb l’entorn natural respectuosa i honesta que no necessita arrepenjar-se en justificacions intel·lectuals. És l’avantatge de pensar les coses des del lloc on passaran. Perquè l’Eufònic l’organitza des del 2012 un equip liderat pel rapitenc Vicent Fibla. “És un dels pocs festivals que té aquesta connexió amb l’entorn tan potent i que treballa amb tantes disciplines artístiques”, diu Fibla, content de poder tirar endavant una edició amb una cinquantena d’artistes programats en trenta espais de nou poblacions de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Baix Ebre, el Montsià i el Baix Maestrat.
Després que el 2020 el festival optés per una edició de circumstàncies a causa de la incertesa pandèmica, aquest any recupera l’empenta i desplega una programació ambiciosa que inclou artistes internacionals, que potencia accions pensades específicament per a l’Eufònic i que manté la confiança en artistes que han contribuït a perfilar el festival. A continuació, l’Eufònic 2021 en 10 noms clau.
- Un mestre de la música electrònica a Corbera d’Ebre
L’austríac Christian Fennesz ha contribuït a dibuixar el paisatge de la música electrònica europea amb discos com Endless summer. Mai ha abandonat el propòsit experimentador, i aquest dissabte 21 d’agost ha acceptat el repte de desplegar la seva música a l'església del Poble Vell de Corbera d’Ebre.
- L’eco de la Batalla de l’Ebre a la capella del Sant Sepulcre de Batea
Memorial per a un fals Flanger a una capella del segle XVIII és una instal·lació del manresà Arnau Sala Saez, que ha treballat amb un efecte acústic generat per l’estructura física de l’espai del memorial de les Camposines, el monument aixecat sobre una antiga trinxera de la Batalla de l’Ebre. L’eco de la memòria històrica l’ha traslladat a la capella del Sant Sepulcre de Batea, on es pot experimentar del 21 al 28 d’agost. La proposta compta amb la col·laboració del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre.
- Un vespre de pop inimitable als Josepets de Tortosa
La Ràpita és l’epicentre de l’Eufònic des de la primera edició, però any rere any s’hi han sumat espais d’altres poblacions ebrenques, com Tortosa, que aquest any acollirà concerts com el de Joan Miquel Oliver (el divendres 27 d’agost als Josepets) i instal·lacions com la de l’artista Laura Llaneli i el musicòleg Óscar de la Fuente (fins al 12 de setembre al Museu de Tortosa). La capital del Baix Ebre també acollirà les activitats de l’Eufònic Pro.
- El fil ‘queer’ que lliga la desena edició del festival
L’estètica i l’ètica queer és ben present en aquest Eufònic. Per exemple, amb Al-V, l’artista no-binària de Llinars del Vallès, que s’estrena amb un EP que remena una electrònica dissident a la manera d’Arca (el dissabte 28 d’agost al Mercat Vell de la Ràpita). L’actitud queer també guia els passos del techno-pop de Bonitx (divendres 27 al Garbeach rapitenc) i de la música urbana del trio Las Bajas Pasiones (diumenge 29 a l’ermita de la Pietat d’Ulldecona).
- L’efervescència hip-hop de Tortosa
L’Eufònic té bon nas per detectar artistes emergents. El 2014 ja va programar Alizzz, avui responsable de bona part del so de C Tangana. El 2016 va donar espai a una Bad Gyal que tot just començava... Ara, a més de confiar en artistes com la gallega Dani, la basca Ro-E i el trio madrileny de neobakala VVV [Trippin’you], es fa ressò de l’efervescent hip-hop del tortosí AKA Pedro i de la música urbana del col·lectiu d’Ulldecona Døpplegāng. La cita, al Mercat Vell de la Ràpita el divendres 27 d’agost.
- Una estrena internacional a l’església de la Ràpita
El duo de Manchester Space Afrika és un dels principals actius de l’Eufònic 2021, per la qualitat del seu dub-techno i sobretot perquè serà la seva primera actuació a l’Estat: dijous 26 a l’església de la Santíssima Trinitat de la Ràpita. També s’hi estrenen el productor francès D.K. (dissabte 28 al Garbeach) i l’australiana Penelope Trappes (dissabte 28 a l’església Nova).
- La cercavila definitiva al passeig del Canal de Roquetes
Mestres de la improvisació i l’alegria ballable, Eduard Pou i Pau Rodríguez, els Za!, han actuat diverses vegades a l’Eufònic. Ara hi tornen per compartir llibertat artística amb la Banda de Música de la Societat Cultural Lira Roquetense. Plegats faran una mena de cercavila pel passeig del Canal de Roquetes el dijous 26 d’agost. Els Za! també participaran en la performance La rebel·lió de les avorrides, de les ballarines Raquel Klein i Raquel Gualtero: diumenge 29 a l'ermita de la Pietat d’Ulldecona.
- Bach amb la màgia de les ones Martenot
La japonesa resident a Barcelona Tomomi Kubo explora la sonoritat de les ones Martenot (l’instrument electrònic inventat per Maurice Martenot el 1928) aplicada a composicions de Bach (diumenge 22 al castell de Miravet).
- Música i dansa en atrevida sintonia
El pianista Carles Viarnès està prou avesat a col·laborar amb artistes d’altres disciplines. El públic de l’Eufònic ha sigut testimoni de la seva complicitat amb l’extraordinària artista visual Alba G. Corral. Ara el músic d’Igualada estrena un espectacle de piano i dansa amb la ballarina Glòria Ros: IAM, en alguna ocasió (diumenge 22 als Jardins de Sant Francesc de Vinaròs).
- Una instal·lació sobre la poètica de l’espai algorítmic
El Centre d'Art Lo Pati d'Amposta inaugura aquest divendres la instal·lació Poètica de l’espai algorítmic, de l’artista japonès Tomonaga Tokuyama. Es tracta d’una nova versió de l’obra que va presentar al febrer a l’Arts Santa Mònica de Barcelona dins de la programació de l’Eufònic Urbà. A Lo Pati es podrà veure i experimentar fins al 19 de setembre.