Pensament
Cultura18/10/2022

Qui som?: el Festival Clàssics s'enfronta a la identitat

La Veronal, Maria Arnal, Samantha Hudson, Joan Carreras, Refree i Maria Mazzotta, entre els grans noms de la programació del festival

BarcelonaDesprés de disseccionar la bellesa, la ira i el món després de la pandèmia, el Festival Clàssics de Barcelona s'enfronta en la seva quarta edició a la noció d'identitat. El festival d'arts contemporànies i pensament es preguntarà sobre qui som, com ens construïm i com muta allò que ens defineix, i ho farà amb una programació de taules rodones, lectures dramatitzades, espectacles i concerts. El Clàssics –impulsat per La Casa dels Clàssics– arrencarà el 28 d'octubre amb una xerrada inaugural a càrrec de quatre persones que han qüestionat en primera persona la seva identitat: Samantha Hudson, Denise Duncan, Ahmad Jan Nawzadi i Vanesa Freixa. "Són persones que s'han replantejat la identitat de gènere, política, racialitzada i de ruralitat", explica la directora del festival, Sira Abenoza.

El festival comptarà amb diversos espectacles que posen el focus sobre la identitat. La Veronal hi estrenarà Three figures at the base, una peça amb dramatúrgia de Roberto Fratini basada en el tríptic de Francis Bacon Three studies for figures at the base of a crucifixion. "Volíem treballar sobre la figura del crucifix i el paradigma de la crucifixió per parlar de la pèrdua de Crist i la pèrdua de valors. Volem crear una mena de rave blasfema en què els espectadors també són paisatge del quadre i de l'escena que estan veient", explica Fratini. L'espectacle es podrà veure de l'1 al 4 de desembre al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Refree i Maria Mazzotta s'endinsaran en els rituals de coreomania, catarsis col·lectives pròpies de la Pulla, amb San Paolo di Galatina. La peça és un concert a partir de la relectura d'aquesta tradició musical italiana i s'estrenarà el 15 de desembre a La Perla. La cantant Maria Arnal tancarà el festival el 21 de desembre amb la seva particular reinterpretació del Cant de la Sibil·la a l'església de Sant Felip Neri, en una posada en escena que inclourà nous elements respecte al concert de l'any passat al MNAC.

El text fundacional de la introspecció

El Clàssics portarà a Barcelona les Confessions de Sant Agustí en una lectura dramatitzada amb l'actor Joan Carreras al capdavant. Es tracta d'una coproducció amb el festival Temporada Alta que arribarà el 10 de novembre a Sant Felip Neri, després d'estrenar-se aquest divendres a la catedral de Girona. El text de Sant Agustí "diu que la vida de les persones pot ser la seva vida interior" i és "el gran text fundacional de la introspecció, del fet de mirar cap endins", subratlla el president de La Casa dels Clàssics, Raül Garrigasait. Una altra de les cites destacades és el concert de la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya, que farà un recorregut per les Xacones de Bach, Pachelbel i Gerhard. Serà el 12 de novembre al monestir de Pedralbes. 

Cargando
No hay anuncios

El festival impulsa quatre espectacles literaris protagonitzats per quatre escriptores catalanes que han estat cabdals a l'hora de pensar i escriure sobre la identitat: Mercè Rodoreda, Víctor Català, Montserrat Roig i Maria Mercè Marçal. Cadascuna centrarà una posada en escena amb una conferenciant, una actriu i una música que recitaran les seves obres i hi reflexionaran. Entre les convidades hi ha Marina Porras, Nora Navas, Mita Casacuberta i Míriam Iscla. En paral·lel a la programació escènica, el festival organitza un cicle de xerrades sobre el mite de la identitat que tindrà lloc a la Sala Beckett. Hi passaran noms com l'arqueòleg Eudald Carbonell, els filòsofs Joan-Carles Mèlich i Eudald Espluga, l'escriptor Pol Guasch i l'artista Mireia Calafell.