La Fabra i Coats oferirà residències gratis però més curtes
Com a mínim oferirà sis exposicions a l’any. El programa -noms propis i eixos temàtics- serà revelat a principis del 2020
BarcelonaMés d’una dècada després de clausurar el centre d’art contemporani situat a l’Arts Santa Mònica, set anys després del projecte avortat del Canòdrom i de la direcció curta i erràtica que ha tingut l’espai d’arts visuals de la Fabra i Coats, Barcelona tindrà per fi la seva kunsthaus. Divendres es va presentar el projecte que liderarà Joana Hurtado (Barcelona, 1979) en els pròxims cinc anys i que per primer cop fusionarà dues institucions que fins ara havien treballat separades, la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i el Centre d’Art Contemporani de Barcelona. Hurtado espera que la “generació òrfena de centre d’art” vegi com es “consolida” el centre d’art de la Fabra i Coats i es “converteix en un referent local, nacional i internacional” amb una programació estable que se sumarà a l’oferta municipal de La Virreina i La Capella. Com a mínim oferirà sis exposicions a l’any. El programa -noms propis i eixos temàtics- serà revelat a principis del 2020.
En el que s’ha posat a treballar immediatament és en el redisseny de la Fàbrica de Creació i les seves residències. Té clar que han de ser gratuïtes (ara es paguen preus simbòlics de lloguer d’espai) i molt més rotatòries. “Això ha de ser un lloc de pas”, diu, on no es poden quedar encallats projectes culturals i empreses, com passa ara. Hurtado acollirà agents culturals en vies de consolidació de totes les disciplines, generacions, escales i comunitats. La singularitat de la Fabra i Coats és que, al tenir la pota de residència i exhibició, permetrà “mostrar tot el procés creatiu”.
“No vinc a imposar una marca personal, ni a tallar caps, ni a fer tabula rasa. Per sostenibilitat cultural mantindré el que funciona”, diu la comissària i crítica d’art, que en l’última dècada ha dirigit el programa d’arts visuals de Can Felipa. El que Hurtado mantindrà és el sistema de governança (que inclou un consell consultiu), el programa de mediació i la programació de festivals i fires. El que canviarà són les convocatòries de residències, i espera poder fer més coproduccions, tant artístiques com d’activitats paral·leles. El pressupost és de 845.000 euros per a la Fàbrica de Creació i de 724.000 euros per al Centre d’Art Contemporani. El fins ara comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, va anunciar ahir que cinc dels pisos socials que s’estan enllestint al recinte de la Fabra i Coats seran perquè les Fàbriques de Creació de la ciutat es gestionin com a residències d’artistes estrangers.