Una jutge ordena l'exhumació del cadàver de Salvador Dalí per una demanda de paternitat
Una dona de Figueres, Pilar Abel, va presentar una demanda per ser reconeguda com a filla de l'artista. La Fundació Dalí ha anunciat amb un comunicat que recorrerà l'ordre
BarcelonaLa vident figuerenca Pilar Abel no és la primera persona que assegura que és filla de Salvador Dalí, però sí qui ha arribat més lluny portant el seu cas als tribunals: "Vull saber qui soc. No estic boja, vull un reconeixement”, va dir ahir després que es fes públic que una jutge de Madrid ha ordenat l’exhumació del cadàver de l’artista per extreure’n mostres d’ADN per fer una prova de paternitat. Segons la titular del jutjat de primera instància número 11, María del Mar Crespo, en una interlocutòria del 20 de juny, “és necessària la prova biològica d’investigació de la paternitat de Maria Pilar Abel Martínez respecte al Sr. Salvador Dalí Domènech” perquè "no existeixen restes biològiques ni objectes personals sobre els quals practicar la prova a l’Instituto Nacional de Toxicologia". L’advocat de Pilar Abel, Enrique Blázquez, diu que encara no s’ha fixat la data per a l’exhumació, però que es podria fer al juliol, ja que el judici del cas se celebrarà el dia 18 de setembre.
La Fundació Gala - Salvador Dalí va anunciar que en els pròxims dies presentarà un recurs contra la interlocutòria. “El nostre equip jurídic intern, juntament amb el despatx Roca Junyent, treballa en aquest recurs en coordinació amb l’advocat de l’Estat”, diu el comunicat fet públic per la fundació.
La veritat per damunt dels diners
Dalí va morir el 23 de gener del 1989 i està enterrat a la cripta del Teatre-Museu Dalí de Figueres. L’exhumació comportaria l’extracció de "restes òssies i/o peces dentals" de les seves despulles per contrastar-ne l’ADN amb el de Pilar Abel, que va néixer a Figueres el 1956. La vida privada de l’artista ha generat tota mena d’històries i especulacions, però el seu llegat és encara més sucós. Si Pilar Abel demostrés que és la seva filla, tindria dret a portar el cognom Dalí i a la legítima, que segons el dret català és del 25% de l’herència, i quedaria per especificar la qüestió dels drets d’autor. Així i tot, Abel diu que només vol que es conegui “la veritat” i que "el que menys" li importa és la part de l’herència que li correspondria.
La demanda per la paternitat de Dalí no és el primer cas judicial en què Abel es veu involucrada: el 2005 va presentar una demanda contra Javier Cercas perquè considerava que s’havia burlat d’ella amb el personatge d’una pitonissa que apareix a la novel·la 'Soldados de Salamina'. El jutjat de Girona va arxivar la denúncia el gener del 2006.
Un any després, Abel va començar a fer investigacions sobre els seus orígens. Va aconseguir que fessin dues proves de paternitat. La primera es va portar a terme en un laboratori de San Sebastián de los Reyes amb restes de pell i cabells de l’artista empordanès que havien quedat enganxats en una màscara mortuòria. La segona prova de paternitat es va fer el desembre del 2007 al despatx de Robert Descharnes, col·laborador i biògraf de Dalí, que conservava els tubs amb els quals l’artista va ser alimentat per via nasal durant els últims dies de la seva vida. Pilar Abel diu que no va aconseguir que li lliuressin els resultats en cap dels dos casos, però el fill de Robert Descharnes, Nicolas, sí: el 2008 va declarar que el metge que havia fet les proves li havia comunicat "verbalment" que el resultat era negatiu i que no existia "cap relació de parentiu entre aquesta dona i Dalí". També va dir que estava a l’espera de rebre els resultats per escrit per enviar-los a Abel, i que des del començament del procés el seu pare s’havia mostrat "molt escèptic".
Una relació l’estiu del 1955
Pilar Abel ha posat per als fotògrafs accentuant la seva semblança física amb Salvador Dalí i, com va explicar el 2008, els seus amics la van animar a investigar sobre les seves arrels arran d’aquesta semblança. El cas va fer un gir el 2015, quan el jutge va admetre a tràmit la seva demanda contra el ministeri d’Hisenda i la Fundació Gala - Salvador Dalí com a hereus de l’artista, que va declarar l’Estat com a hereu universal dels seus béns. En la demanda, Abel al·lega que és fruit d’una relació que la seva mare, que treballava com a assistenta d’una família barcelonina que passava llargues temporades a Cadaqués, va tenir amb l’artista al començament de l’estiu de l’any 1955. Quan Pilar Abel va néixer, feia cinc mesos que la seva mare s’havia casat amb l’home que és oficialment el seu pare.
Abel també va explicar que tenia dubtes de qui era el seu pare “des de petita”, que la seva àvia paterna li havia dit que era filla d’"un gran pintor", i que la seva mare no li havia aclarit si realment era filla de Dalí quan l’hi havia demanat obertament. Li va dir que no volia “tirar-se pedres damunt la tomba”. A més, la demanda també inclou una declaració davant notari de la mateixa història per part d’una dona que va cuidar la seva mare.e