Cultura

Estopa reivindica "la Catalunya plural, mestissa i cosmopolita"

Entre la trentena de Creus de Sant Jordi d'enguany hi ha també l'actriu Carme Elias, el pallasso Tortell Poltrona i l'activista Fàtima Ahmed

Els Estopa recollint la Creu de Sant Jordi
12/07/2022
2 min

Barcelona"Talent i capacitat de treball: aquestes dues característiques són comunes a tots els guardonats amb la Creu de Sant Jordi", admetia la periodista Mònica Terribas al costat de Justo Molinero. Ells dos, que formaven part del palmarès de l'any anterior, han estat els encarregats de presentar la cerimònia d'aquest 2022, que s'ha celebrat al Teatre Monumental de Mataró i que ha arrencat amb el virtuosisme de Toti Soler a la guitarra.

Només dos dels trenta guardonats han pres la paraula durant l'acte. Els primers han estat els germans David i Jose Muñoz, fundadors i integrants del grup Estopa, que reben la Creu per ser "el grup català que més discos ha venut i per la popularitat de les seves cançons". "Volem compartir aquest honor amb el col·lectiu dels sanitaris, que han fet tanta feina durant aquesta pandèmia –han començat–. Necessitem una sanitat pública i de qualitat, independentment de si tenim calés o no". Els germans Muñoz han recordat també la importància de l'ensenyament. "També dediquem el premi a professors i professores, sempre al peu del canó –han dit–. Existeix una minoria que ens vol ignorants, enxarxats en discussions que no porten enlloc". Els Estopa han reivindicat la importància de disposar també d'una educació pública i amb nivell, "que pugui donar les eines adequades a cadascú". Finalment, han volgut reivindicar "la Catalunya plural, mestissa i cosmopolita", la que pot arribar a ser "una terra d'acollida que serveixi d'exemple a tot el món". "Visca Cornellà, visca el Baix Llobregat i visca Catalunya!", han exclamat, abans de ser ovacionats per bona part dels assistents.

L'activista social Fàtima Ahmed, que ha rebut la Creu de Sant Jordi "per la seva aportació al món de l’associacionisme català entre les persones migrades i la integració al nostre país de col·lectius de dones, especialment de religió musulmana", ha estat la segona guardonada que ha pres la paraula. "Aquest país és terra d'oportunitats i s'enorgulleix i s'estima la seva diversitat", ha assegurat. Ahmed, que treballa en associacions com Ibn Batutta i Diàlegs de Dona, ha dit que el guardó "podria haver estat per a moltes dones que treballen de manera silenciada i invisibilitzada per millorar els nostres barris". "Visibilitzar i reconèixer la paritat és important, com s'ha fet aquest any, premiant els mateixos homes i dones, i també està molt bé reconèixer àmbits tan diversos com la ciència, la cultura, la ramaderia i l'esport", ha continuat. L'assignatura pendent de futur, ha dit, és "acceptar les diversitats en majúscula".

Feina ben feta, compromís i esforç

La Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements de la Generalitat –s'atorguen des del 1981–, ha reconegut aquest 2022 "deu dones, deu homes i deu entitats", recordava la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. "Recompensem la feina ben feta, el compromís, la diversitat, la inclusió, l'esforç i la constància –afegia–. Són exemples en totes les seves professions, persones i entitats que cal admirar i seguir". Entre ells hi ha l'esportista Laia Palau, referent del bàsquet femení català; el grup musical Companyia Elèctrica Dharma, l'actriu Carme Elias, l'artista Mari Chordà, l'escriptor Josep Espunyes, la pastora Marina Vilalta i Fajula i el sociolingüista i fundador de l'ANC Miquel Strubell, que va morir al març, als 72 anys. També entitats com El Círcol de Reus i l'Orfeó Vigatà i els Laboratoris Hipra, que han estat reconeguts per la seva recerca d'una vacuna contra el covid.

stats