Espuche pacta continuar vinculat al Born com a investigador
BARCELONAL'historiador Albert Garcia Espuche, impulsor i comissari del projecte del Born, no renovarà el contracte amb l'Ajuntament de Barcelona. No és un divorci, continuarà vinculat al centre d'interpretació de la Barcelona del 1714. No ho farà, però, ni com a comissari ni com a assessor científic. Garcia Espuche va batallar durant més de dotze anys per la recuperació de les ruïnes arqueològiques del Born. No va descansar fins que va aconseguir que se'n salvés el jaciment, localitzat sota l'estructura metàl·lica de l'antic mercat. Ell és l'ideòleg del centre que obrirà les portes a finals de l'any vinent i que mostrarà com era la Barcelona arrasada per l'exèrcit borbònic. Està satisfet de la feina feta i considera que el projecte ja està encarrilat. "Els motius per no continuar com a comissari científic són tècnics i no ideològics", assegura l'historiador.
Garcia Espuche continuarà publicant i fent recerca per a l'Ajuntament, segons fonts del consistori. Garcia Espuche ha fet microhistòria d'un segle convuls en què els catalans van perdre totes les llibertats. Ha estudiat durant anys com era la vida dels barcelonins al segle XVIII. Ha publicat, entre moltes altres obres, La ciutat del Born , Barcelona 1700 i Festes i celebracions. Barcelona 1700 .
El centre cultural del Born és un projecte que ha generat moltes expectatives. Ja té data d'inauguració: l'11 de setembre del 2013. Serà el tret de sortida dels actes que han de commemorar el 300 aniversari de la derrota de les tropes catalanes contra Felip V. L'editor, advocat i director Quim Torra dirigeix, des del setembre, el projecte del Born que explicarà, entre altres coses, com va ser el setge. El jaciment, recuperat en part gràcies a l'obstinació de Garcia Espuche, permetrà veure les restes de les cases i palaus del segle XVIII.