Arts plàstiques
Cultura25/06/2021

Tot el romànic de la Vall de Boí, disponible en 3D

El departament de Cultura ha digitalitzat els nou temples dins del programa Giravolt

Ara
i Ara

BarcelonaJa és possible sobrevolar les esglésies de la Vall de Boí i descobrir detalls dels interiors a les pantalles dels ordinadors i dispositius mòbils, i als aparells de realitat augmentada i realitat virtual. Els models de les nou esglésies estan disponibles des d’avui mateix a la col·lecció de la plataforma Sketchfab Conjunt esglésies de la Vall de Boí. Coincidint amb el 20è aniversari de la inscripció de les esglésies romàniques com a Patrimoni Mundial de la Unesco, el departament de Cultura i l’Institut d’Estudis Ilerdencs han digitalitzat tot el conjunt en 3D dins del programa Giravolt amb l'objectiu de fer-lo més accessible.

Cadascuna de les esglésies disposa d’una breu descripció en català, castellà i anglès, i de diferents anotacions que faciliten la navegació i destaquen els elements principals de cada edifici. Gràcies a la digitalització es pot recórrer l’interior de Sant Climent de Taüll a vista d’ocell, descobrir la sagristia que s’amaga darrere el retaule de la Nativitat de Durro, i mirar la nau d’Erill des del punt de vista de les escultures del Davallament.

Cargando
No hay anuncios
Sant Climent Taull a la plataforma Sketchfab

This browser does not support the video element.

Durant l’estiu s’incorporarà a la senyalització de les esglésies uns codis QR que donaran accés als models 3D de cada església, que permetran als visitants que hi vagin fora de les hores o dies d’obertura accedir de forma virtual a l’interior de Sant Climent de Taüll, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, la Nativitat de Durro i Sant Feliu de Barruera. Aquest estiu, els mesos de juliol i agost s’obriran també Santa Maria de Cardet i l’Assumpció de Cóll de dimecres a diumenge i l’ermita Sant Quirc de Durro els dimecres a la tarda dins del recorregut de l’itinerari Romànic i falles.

Cargando
No hay anuncios

Per crear els models de les esglésies s’ha fet servir la tècnica de la fotogrametria, que consisteix en fer fotografies des de tots els punts de vista possibles de l’edifici, tant de l'interior com de l’exterior. Per capturar les parts superiors de les teulades i campanars es van fer servir drons, i tècniques convencionals a les parts baixes, i per no perdre cap detall es van fer una quantitat ingent de fotografies: més de 5.000 per a la petita Sant Quirc de Durro i més de 7.000 per a Sant Climent de Taüll. En total l'estudi especialitzat que va fer les captures, Burzon Comenge, va fer més de 50.000 fotografies durant més de dos mesos.

Cargando
No hay anuncios

La documentació en 3D de les esglésies de la vall permet tenir un registre de l’estat físic de les esglésies el 2020 amb tot detall, detectar i analitzar possibles anomalies i patologies, accedir a la visualització completa dels espais i superfícies dels temples i difondre el patrimoni a les aules d’una forma molt atractiva. Fins ara s’han publicat dins del programa Giravolt models de monuments com la Seu Vella, el Reial Monestir de Santes Creus o el Palau de la Generalitat, i l’objectiu és formar una galeria molt diversa del patrimoni arquitectònic català.