Fins i tot l’Església ajuda C. Tangana
L’arquebisbe de Toledo amplifica l’operació de màrqueting del videoclip ‘Ateo’ de l’artista madrileny, i el degà de la catedral dimiteix
BarcelonaDe mercat només n’hi ha un, “el dels diners”, i el que cal “és lluitar al mainstream amb les mateixes eines del mainstream”, deia C. Tangana l’any 2018 en una trobada organitzada pel festival Primavera Sound. I justament això, jugar amb una caixa d’eines cada vegada més sofisticada, és el que ha fet amb el videoclip de la bachata Ateo, rodat a la catedral de Toledo i precedit d’un vídeo promocional que escenificava un debat sobre el masclisme del mateix Tangana i en què Nathy Peluso apareixia mostrant el cap decapitat del músic madrileny, com Judit passant comptes amb Holofernes.
El 2015, en una entrevista a l’ARA, Loquillo admetia: “Donar titulars és una tàctica que has d’utilitzar perquè parlin de tu i sàpiguen que ets viu”. Potser sí que els camins del senyor són inescrutables, però els del màrqueting musical fan tots una vella i coneguda olor: que parlin de tu encara que no tinguis peix fresc per vendre. Antón Álvarez, més conegut com a C. Tangana, efectivament ha après a fer servir les eines de la indústria musical per diferenciar-se d’altres artistes i reclamar una part del pastís. Després ha negociat amb el diable de la polèmica, sempre amb la dosi justa d’ambigüitat per no prendre mal, però sense tancar la porta a la provocació. Es tracta, com deia Loquillo, d’assegurar-se que parlin d’ell. Tanmateix, la solidesa artística de les cançons del disc El madrileño ha permès que la carrera de C. Tangana no fes llenya com un castell de cartes víctima de la voracitat del màrqueting. A més, en les últimes setmanes ha sofisticat el relat.
En comptes d’avaluar els danys, Tangana es permet calcular els beneficis sent conscient que “qualsevol judici públic o debat moral estarà sempre destinat a esdevenir un mer espectacle”. És el que ha passat amb la cançó Ateo. El 13 d’agost va promocionar la rumba Yate amb una fotografia en què apareixia envoltat de dones. La representació del mascle alfa era tan òbvia que el recorregut del debat semblava ben curt: la nova masculinitat s’emmirallava en la vella masculinitat de Jesús Gil y Gil en un jacuzzi. No calia buscar-hi raons postiròniques; així i tot, la imatge va generar força estupefaccions. Yate, que no té ni videoclip convencional, suma 2,5 milions de reproduccions a YouTube i més de 12 milions a Spotify.
I aleshores arriba l'arquebisbe
Les reaccions a Yate van alimentar el pas següent de C. Tangana, que va fer circular un vídeo en què se l’acusava de masclista per una imatge en què agafava pels cabells Nathy Peluso, la cantant amb qui comparteix la cançó Ateo. D’això se’n diu posar-se la bena abans de la ferida per desactivar les crítiques.
La lletra de bachata juga amb imatges d’èxtasi carnal i espiritual romàntiques a la manera del madrileny. Quan es va publicar el videoclip, dirigit pel mateix Tangana, al principi no hi va haver polseguera mediàtica més enllà de comentaris sobre la desídia del madrileny a l’hora de ballar i sobre la nuesa pixelada de Peluso. Això sí, el comptador de reproduccions anava fent feina, i més que en va fer quan l’Església va voler dir-hi la seva. El degà de la catedral havia autoritzat la filmació, segurament entenent que l’any 2021 no cal sobreactuar ni escandalitzar-se perquè una parella balli entre murs consagrats. Però l’arquebisbe de Toledo, Francisco Cerro Chaves, el va desautoritzar perquè, al cap i a la fi, la jerarquia catòlica sempre està disposada a atiar polèmiques absurdes, i aquest dimarts el degà de la catedral ha dimitit, una decisió que es farà efectiva dissabte vinent, unes setmanes abans que acabés el seu mandat, el 5 de novembre. Segons el comunicat que ha fet públic la catedral, el degà i l'arquebisbe han mantingut una "trobada cordial" aquest dimarts i el primer ha manifestat "la seva plena comunió amb Cerro Chaves i l'Església diocesana". I és així com l’Església fins i tot ha escampat la boira del debat sobre el masclisme que havia dut Tangana a posar en marxa tot un sofisticat dispositiu per desactivar-lo. Jugada mestra, i amb un videoclip que ni tan sols és especialment provocador: des del 8 d’octubre, les reproduccions d’Ateo a YouTube superen els 5 milions, i les de Spotify els 3,5 milions.
Més màrqueting musical del 2021
Rosalía: de moment... maquillatge
Mantenir el foc encès és una màxima de la indústria musical. I, mentre l’artista enllesteix cançons, cal alimentar la voracitat mediàtica amb altres coses, com la línia de MAC Cosmetics de Rosalía.
Antònia Font: l’alegria d’un cartell
Com la lona publicitària que va catapultar Joan Laporta a la presidència del Barça, però només amb la paraula alegria. Així de senzilla va ser la idea per escalfar l’ambient abans que s’anunciés el retorn del grup Antònia Font.
Dani Martín: un retorn que no ho és
Dani Martín va llançar dos vídeos que obrien la porta a un possible retorn d’El Canto del Loco, però que només eren per promocionar la cançó No, no vuelve. Ha aconseguit que se'n parli, però les expectatives les carrega el diable...