Escriptors catalans demanen al PEN Internacional que denunciï a l'ONU el "genocidi cultural" de la llengua catalana
És la resposta de l'associació d'escriptors PEN Català a una "campanya calculada i ferotge d'abolició" de la llengua catalana
BarcelonaEl PEN Català ha començat a treballar per aconseguir que l'ONU investigui les "vulneracions dels drets humans fonamentals" que s'estan duent a terme arran de l'ofensiva contra el català. Així, la plataforma d'escriptors catalans ha demanat al PEN Internacional –membre consultiu de les Nacions Unides– que faci arribar a la comissió de Drets Humans de les Nacions Unides el "genocidi cultural" del català. Així ha definit la situació lingüística de Catalunya el president del comitè de traducció i drets lingüístics del PEN Internacional, Josep Maria Terricabras, que ha argumentat que la denúncia internacional respon a la "campanya calculada i ferotge d'abolició del català" que s'està duent a terme "per motius polítics" i de manera "incomprensible" al País Valencià, les Illes Balears i Catalunya.
El PEN Internacional decidirà al juny si accepta la petició del PEN Català. De moment els pronòstics són favorables.
Segons ha defensat Terricabras en una roda de premsa a la seu del PEN Català aquest dimarts, "un atac a la llengua és un atac als drets personals", i ha afegit que mentre que els greuges contra la llengua s'han fet per "motius polítics", la defensa del català "no és política", sinó "simplement cultural".
La presidenta del PEN Català, Carme Arenas, recorda que els atacs a la llengua ja fa temps que duren i que s'han agreujat en els darrers temps. De fet, el text de la denúncia resa així: "El recent accés al poder del PP al govern d'Espanya ha exacerbat aquesta situació: a Catalunya es pretén acabar amb un model lingüístic escolar que ha estat reconegut i aplaudit per tothom, també pel Parlament Europeu, durant trenta anys; a les escoles del País Valencià i de les Illes Balears el català és una matèria absolutament residual i anecdòtica (...) A les Illes s'està començant a produir fins i tot la substitució lingüística de la toponímia tradicional".
S'espera que el PEN Internacional decideixi si porta el cas català a l'ONU d'aquí a dos mesos, quan es farà la propera reunió dels membres de la direcció de la plataforma internacional d'escriptors, coincidint amb la reunió dels membres del comitè de traducció i drets lingüístics que es farà a Barcelona els dies 4 i 5 de juny.
El PEN Internacional va subscriure el setembre del 2011 el 'Manifest de Girona sobre drets lingüístics' (aprovat el maig de l'any passat), que defensa la diversitat lingüística i l'ús i protecció de la pròpia llengua com un dels "drets humans fonamentals", i al·lega que "les diverses llengües i els diversos parlars no són només mitjans de comunicació. El Manifest de Girona s'ha traduït ja a 40 idiomes.
La plataforma internacional d'escriptors ja ha fet altres actuacions en favor dels drets lingüístics, com la preservació de l'italià a les escoles públiques d'alguns cantons suïssos o la defensa de l'occità a Tolosa de Llenguadoc.