Cultura01/02/2018

Ruiz-Geli dissenyarà el CaixaForum de València

El projecte de l’arquitecte figuerenc donarà “vida” a l’Àgora de Calatrava

Daniel Martín
i Daniel Martín

ValènciaEl projecte de l’arquitecte figuerenc Enric Ruiz-Geli ha sigut finalment l’escollit per construir el CaixaForum de València, que s’ubicarà dins de l’Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències. La particularitat del nou espai expositiu serà la renúncia a alçar un nou edifici i l’aposta per aprofitar l’espai dissenyat pel valencià Santiago Calatrava. De fet, el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, defineix l’Àgora com “una gran balena buida” que ara ompliran “de cèl·lules” i a la qual donaran “vida”. Giró destaca que l’opció escollida, lluny d’altres propostes que defensaven grans intervencions, incloent-hi fins i tot construccions subterrànies, aposta per dipositar petits espais a l’estómac del gran cetaci arquitectònic.

Els 65.000 metres quadrats del futur CaixaForum de València, que Giró qualifica de “ premium i al nivell dels espais expositius de Barcelona i Madrid”, permetran acollir dues sales d’exposicions, dues aules polivalents, un CaixaForum Família i un auditori amb espai per a 300 persones. Per fer-ho possible, la Fundació Bancària La Caixa hi destinarà 18 milions d’euros, una inversió a la qual cada any s’afegiran cinc milions d’euros per a l’organització de les exposicions i la resta d’activitats.

Cargando
No hay anuncios

Per transformar el projecte en realitat, la primera pedra dels nous edificis s’instal·larà l’últim trimestre d’enguany i l’última l’últim trimestre del 2020. Segons La Caixa, un cop es posi en marxa, el CaixaForum de la ciutat de València generarà entre 12 i 18 llocs de treball directes i 100 d’indirectes.

Cargando
No hay anuncios

Ruiz-Geli, que amb el seu estudi Cloud 9 ha realitzat obres com l’edifici Media-TIC a Barcelona i el nou Bulli a la cala Montjoi, admet que el disseny ha sigut un repte difícil atesa la necessitat de conjugar l’obra de Calatrava amb el nou espai expositiu. L’arquitecte figuerenc reconeix que ja han iniciat les primeres converses amb el seu col·lega valencià, i destaca que la nova construcció no suposarà cap modificació de l’existent.

“Hem optat per no construir un altre edifici perquè volem una arquitectura petita que convisqui amb una de gran”, afegeix Giró. És una preferència a la qual Ruiz-Geli dona suport perquè l’objectiu és crear un espai “horitzontal i no vertical, que generi una edificació àmplia i eficient energèticament”. “El que farem serà acupuntura arquitectònica o arquitectura de microescala”, sintetitza Ruiz-Geli.

Cargando
No hay anuncios

L’arquitecte figuerenc també defensa la necessitat d’apostar per l’edificació sostenible, ja que la construcció “genera el 40% de l’emissió de CO 2 a l’atmosfera”. Ruiz-Geli subratlla que la fusta serà un element clau del nou edifici -en contraposició al domini del metall triat per Calatrava- i remarca que serà certificada.

Per la seva banda, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, agraeix “la sensibilitat” del projecte i l’aposta per una “intervenció extraordinàriament respectuosa”. Puig es felicita perquè “en ocasions les coses surten bé” i agraeix personalment l’actuació al president de CaixaBank, Isidre Fainé. El CaixaForum de València se sumarà als ja existents a Barcelona, Girona, Tarragona, Madrid, Sevilla, Palma i Saragossa.