BarcelonaAhir van tornar a sonar les sirenes alertant dels bombardejos a Barcelona. Els qui desafiant la pluja es van acostar al monument Encaix a la Gran Via, entre el carrer Balmes i la rambla de Catalunya, les van escoltar en silenci. Molts eren supervivents d'aquells terribles dies de març, quan les sirenes no deixaven de sonar ni els bombarders italians de buidar els estómacs. El 16, 17 i 18 de març les bombes van caure sense descans sobre Barcelona. Mussolini, l'aliat de Franco, volia castigar la ciutat.
Ahir es va retre un emotiu homenatge al miler de persones que van perdre la vida en aquell atac salvatge. Entre els testimonis, Manuel Cardeña, que va recordar com eren els bombardejos. Ell veia des del terrat de casa seva com queien les bombes a la Barceloneta, i aixecaven una fumarada i tota mena de coses. Entre els assistents hi havia el cònsol d'Itàlia a Barcelona, Daniel Perico, que va voler fer arribar la solidaritat del govern italià envers les famílies de les víctimes de la Guerra Civil.
L'historiador i especialista en els bombardejos Joan Villarroya va descriure els fets i en va destacar un dels episodis més tràgics, quan precisament a la Gran Via, al mateix lloc de l'homenatge, va caure una bomba sobre un camió d'explosius i va provocar un gran nombre de morts. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, força emocionat, va recordar que els qui van provocar els fets "menyspreaven la democràcia": "No creien en el valor de la llibertat i la política". Joana Ortega, vicepresidenta del Govern, va destacar que els bombardejos mai han de caure en l'oblit: "Per temps que passi mai no oblidarem una salvatjada com aquesta i sempre la condemnarem". L'ARA recorda minut a minut com van ser aquells terribles dies de març. A l'Ara.cat podreu viatjar al març del 1938.