El documental 'Conxita Badia no existeix' recupera la memòria de la mestra de Montserrat Caballé
La directora Eulàlia Domènech, besnéta de la soprano, ha fet recerca en arxius d'arreu del món per explicar la vida de la soprano. La pel·lícula es podrà veure dins la secció oficial de l'In-Edit
BarcelonaConxita Badia va ser considerada una soprano i una pianista excepcional al seu temps, però avui és una figura pràcticament desconeguda per al gran públic. La directora Eulàlia Domènech, la seva besnéta, no la va arribar a conèixer, però ha recuperat la vida de la cantant amb el documental 'Conxita Badia no existeix'. El film està inclòs dins la secció oficial de l'In-Edit Festival Internacional de Cinema Documental Musical de Barcelona, on es podrà veure els dies 27 i 29 d'octubre. Al novembre es presentarà al Petit Palau en un acte commemoratiu, i més endavant es podrà veure a TV3, que ha participat en la producció.
'Conxita Badia no existeix' aborda tant el vessant humà de la cantant com les circumstàncies històriques, marcades per la Guerra Civil i l'exili que va viure. "Aquest documental té motivacions històriques i artístiques. Històriques, perquè permet entendre com una guerra pot marcar la vida d'una cantant i, per extensió, la cultura d'un país. I artístiques, perquè permet entendre què tenia de tan especial Conxita Badia que els seus contemporanis la consideressin la més gran, la volguessin per estrenar les seves cançons, la veneressin a tort i a dret... Què tenia que encara ara emociona els que la van viure?", ha dit la directora.
El documental conté algunes de les escasses gravacions de la cantant que es conserven i entrevistes amb Montserrat Caballé, que va ser alumna de Conxita Badia; l'historiador recentment desaparegut, Josep Maria Ainaud de Lasarte; la filla del compositor Eduard Toldrà, Narcisa Toldrà, i una de les filles de la mateixa Conxita, Mariona Agustí.
Conxita Badia va tenir tres grans mestres: Enric Granados, Pau Casals i Manuel de Falla, i també va inspirar altres compositors, com Eduard Toldrà, Robert Gerhard, Frederic Mompou, Felip Pedrell, Amadeu Vives o l'escriptor Ventura Gassol.