El Doctor Music Festival canvia els prats per l’olor de benzina
Montmeló acollirà la cita musical que Neo Sala pretenia que se celebrés a la vall d’Àneu
BarcelonaAl final la vaca anirà amb rodes. En comptes d’un prat a Escalarre, l’escenari del Doctor Music Festival serà el Circuit de Barcelona-Catalunya, a Montmeló, els dies 12, 13 i 14 de juliol, i amb el mateix cartell. Ho va confirmar ahir el dir ector de la promotora Doctor Music, Neo Sala, que no es va mossegar la llengua per assenyalar els que, segons ell, són els responsables que el festival no pugui fer-se a la vall d’Àneu (Pallars Sobirà): l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per haver emès un segon informe desfavorable a la celebració a Escalarre d’un festival de les dimensions del Doctor Music, i l’entitat ecologista Ipcena, concretament el seu portaveu, Joan Vázquez, per haver demanat que no es fes un esdeveniment “temerari i d’una irresponsabilitat absoluta”.
“Des del meu punt de vista -diu Neo Sala-, passen diverses coses. Per una banda, la sensibilitat dels funcionaris que signen els permisos a qualsevol crítica de qualsevol organització que es digui ecologista. En el món de l’ecologisme, com a persona que comparteix molts d’aquests valors, ho he vist molt de prop, puc dir que hi ha ecologistes, ecoloportunistes i ecolojetas. Hem de veure el senyor Vázquez a quina categoria pertany, no em correspon a mi dir-ho. Però el que sí que és cert és que l’administració és molt sensible quan hi ha gent que amenaça, que fa soroll. I per l’altra, hi ha un problema més de fons: hi ha gent que viu en ciutats grans com Lleida i Barcelona, que al Pallars els diuen pixapins, que quan van a una vall la volen trobar impecable, volen veure el tio amb la boina, l’altre tio llaurant amb la vaqueta, si veuen un tractor els molesta... Es pensen que les valls són seves”.
En les paraules de Sala no hi ha cap mena d’autocrítica per haver anunciat el juny del 2016 que es faria un festival a Escalarre sense saber si tindria els permisos per fer-lo; i sobretot per haver projectat un festival les dimensions del qual doblaven les dels que es van fer als anys 90 i que volia arribar a aplegar 50.000 espectadors. “Fa vint anys en teníem 30.000. Ara 50.000. Amb les limitacions que posa l’ACA ens n’anem a 12.000-14.000. És impossible”, diu Sala, que d’aquesta manera admet que el problema no és fer un festival a la vall d’Àneu, sinó fer-ne un de tan gros. El problema és d’escala i de sostenibilitat. Sala també admet que l’última paraula no la tenia l’ACA, sinó la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), però a quatre mesos de les dates del festival Doctor Music s’ha estimat més tirar la tovallola. “Era molt difícil, per no dir impossible, que la CHE donés el permís per fer el festival amb les dimensions que teníem previstes”, explica Sala. Al cap i a la fi, i per més intenció de connectar amb les energies tel·lúriques i còsmiques que hi hagués, això és un negoci, i amb 12.000 espectadors i abonaments a 170 euros (més despeses de gestió) no es podria eixugar el cost de la producció i la contractació artística.
Anar a Montmeló, canviant els prats per l’olor de benzina, és salvar els mobles, i fins i tot pot contribuir a vendre més entrades, tant per la proximitat a Barcelona com per totes les facilitats viàries que té el circuit. ¿Hi sortirà guanyant, Doctor Music? “T’ho diré quan s’acabi el festival”, diu Sala, que no vol revelar quantes entrades s’havien venut abans del canvi d’ubicació: “Prou entrades perquè el festival fos un èxit a la vall d’Àneu”, concedeix. El que sí que pot aconseguir Montmeló és que al festival hi vagi un públic barceloní i metropolità, de més de 40 anys, que potser ja no està per passar quatre dies acampat però que sí que es pot arribar al circuit a veure grups que fa vint anys també eren joves, com The Smashing Pumpkins, Primal Scream, The Chemical Brothers i The Strokes. Una de les incògnites que no es podran resoldre és si el cartell del Doctor Music Festival hauria mobilitzat prou públic jove fins a Escalarre.
Compensar el Pallars Sobirà
El canvi d’ubicació no ha agradat als hotelers ni als alcaldes del Pallars Sobirà. “La gent estava molt il·lusionada”, diu Sala, que per compensar-la farà un gest: entrada gratuïta al festival a Montmeló per a totes les persones empadronades al Pallars Sobirà, que actualment té una població de gairebé 7.000 habitants. En canvi, Sala no té previst indemnitzar els hotelers de la zona per les “500 places” que havia bloquejat el festival, perquè, a més del dipòsit que es queden per la reserva, “tenen temps d’omplir-les amb la gent que ja hi va habitualment, i passaran a vendre el que ja van vendre l’any passat”, assegura Sala.
En aquest sentit, el Govern, que considera “encertada” la decisió de no fer el festival en una zona que “té molts riscos de ser inundable”, va informar ahir que el president Torra es reunirà amb els alcaldes del Pallars Sobirà per parlar del “desenvolupament de la comarca”, tal com va dir la consellera de la Presidència, Meritxell Budó.
Novetats en el cartell del festival
Coincidint amb el canvi d’ubicació, Doctor Music va anunciar ahir noves incorporacions al cartell del festival com ara Texas, Johnny Marr, Kamasi Washington, Putichinomaricón, El Petit de Cal Eril, Obeses i Sopa de Cabra tocant el disc Ben endins. Les actuacions al Circuit de Barcelona-Catalunya es repartiran en quatre escenaris. El principal el promociona Neo Sala com un espai d’una longitud de 162 metres, la qual cosa vol dir que es podran seguir els concerts a una distància d’un camp de futbol i mig. Com que els costos de producció a Montmeló són més baixos que a Escalarre, el festival ha volgut repercutir-ho en el preu de les entrades, concretament en l’abonament per a dos dies, que passa de 140 a 120 euros (més despeses de gestió); als que ja l’hagin adquirit se’ls retornarà la diferència. L’abonament per a tres dies es manté en 170 euros (més despeses) i l’entrada diària costa 62 euros (més despeses).