'Dispara/Agafa tresor/Repeteix': la guerra com a videojoc
El Teatre Lliure estrena un text de Mark Ravenhill sobre la guerra global vista des de tots els angles. Josep Maria Mestres dirigeix un repartiment estel·lar amb Carmen Machi, Mònica López, Sílvia Bel, Àlex Casanovas i Roger Casamajor, entre altres
Barcelona'Dispara/Agafa tresor/Repeteix' va ser un encàrrec del 2007 del festival d'Edimburg Fringe a Mark Ravenhill, un dels grans dramaturgs contemporanis anglesos (autor d''Unes polaroids explícites' i 'Product', per exemple). Li van demanar que explorés la guerra "contra el terror" d'Orient contra Occident i en va fer 17 peces de 20 minuts. Josep Maria Mestres n'ha escollit set i les porta, des d'aquest dijous, al Teatre Lliure de Montjuïc.
Amb títols d'obres literàries clàssiques, com 'Guerra i pau', 'Les troianes' o 'El crepuscle dels déus', Ravenhill explora totes les facetes de la guerra. "Són històries carregades de violència, corprenedores, i amb un profund contingut humà", diu Mestres. Les dues paraules que més es diuen són 'democràcia' i 'llibertat': "Fa un ús estilístic i reiteratiu de les paraules de manera que acaben resultant buides, banals, carents de sentit", diu. "L'obra parla de la misèria humana, de què pot treure l'ésser humà en un moment de conflicte. Parla del conflicte d'Orient i Occident, però el porta també a cada casa i, per tant, l'acaba fent universal. Hi ha molta brutalitat i veritat", diu Sílvia Bel.
Carmen Machi (que s'atreveix a fer una de les peces en català i una en castellà), Sílvia Bel, Roger Casamajor, Àlex Casanovas, Mar Casas, Gonzalo Cunill, Mònica López, Àurea Màrquez, Boré Buika i els nens Oriol Sans i Adrià Roca formen el repartiment del muntatge.