HISTÒRIA
Cultura11/09/2011

Fer memòria de les 'Diades'

La casa de Rafael Casanova recorda amb una exposició les Diades més singulars des de la Renaixença fins avui

Acn
i Acn

SANT BOICom va sorgir l'Onze de Setembre? D'on ve el costum de fer una ofrena a la tomba de Rafael Casanova, com aquest matí han tornat a fer les autoritats del país? Com ha canviat la Diada al llarg de la història? El Museu de Sant Boi ha organitzat una exposició, Diades, per tal de respondre a aquestes preguntes. Ho ha fet en motiu del 35è aniversari de la històrica Diada del 1976, un pas crucial per la recuperació de l'autogovern. I l'ha instal·lat en la recentment recuperada casa de Rafael Casanova a la ciutat, que aquest diumenge ha obert al públic per la Diada per primer cop.

Apunts històrics

Fins al 1886 no es va començar a celebrar l'Onze de Setembre, en plena Renaixença. Llavors el capellà Jaume Collell va pretendre fer una missa a Santa Maria del Mar, al costat del Fossar de les Moreres, en memòria dels morts durant el setge borbònic. El bisbe de Barcelona li ho va prohibir i, com sol passar en aquests casos, impulsà així l'acte.

Cargando
No hay anuncios

A Sant Boi no fou fins al 1913, quan una entitat anomenada Unitat Nacionalista Radical va convocar la primera ofrena floral. "Un any abans s'havia publicat un llibre biogràfic, de tres personatges històrics. Un d'ells és Casanova, i s'hi diu que no havia mort l'any 1714, sinó al 1743 a Sant Boi, i el nou de febrer del 1913 se'n va celebrar el primer aplec", ha explicat l'historiador Carles Serret, arxiver de Sant Boi i comissari de l'exposició. Però no fou fins al 1922, quan es va sufragar una nova làpida per la tomba, que es van començar a fer les ofrenes regularment per la Diada. I la del 1976 fou la més important, però no l'única que es recorda per un motiu especial.

"L'Onze de Setembre evidentment ha anat molt vinculat a les dinàmiques polítiques i socials de cada moment; no és una festa que hagi estat uniforme de principi a fi", explica Serret. El 1938 n'és una evidència. Una encarnació de la República intenta atansar un estel en un cartell d'aquell any que proclama: 'Catalans! 11 de setembre 1714-1938', en un paral·lelisme evident entre la Guerra de Successió i la Civil.