PALADARS
Cultura22/11/2013

Museus per menjar-se'ls!

Els museus dedicats a la gastronomia i el món rural no tan sols expliquen la història culinària al nostre país, sinó que també mantenen tradicions i oficis vinculats al menjar

Eva Rexach
i Eva Rexach

¿Sabíeu que podeu aprendre a cuinar en un museu? ¿Que podeu descobrir com reciclar pots de confitura i convertir-los en lamparetes? ¿Que la paraula preferida de Berlanga, 'austrohongarès', té a veure amb un mètode de producció de la farina? ¿Sabíeu que fins i tot podeu viatjar en el temps i descobrir els oficis mariners? Doncs tot això és possible als museus dedicats a la gastronomia i el món rural, que no tan sols expliquen la història culinària al nostre país, sinó que també mantenen tradicions i oficis vinculats al menjar.

Us animeu a descobrir-los?

1. XOCOLATA I CONFITURA, MUSEUS LLAMINERS

A molts el primer museu gastronòmic que els ve al cap és el Museu de la Xocolata de Barcelona, un espai impulsat pel Gremi Provincial de Pastisseria de la ciutat que mostra el procés de fabricació d'aquest ingredient i la seva història, que es remunta al descobriment d'Amèrica i al primer obrador de Barcelona, obert al segle XIX. El museu té una exposició permanent i mostra periòdicament espectaculars creacions de xocolata, però el que té més èxit són els tallers de xocolata, els tastos i els maridatges.

També és llaminer el Museu de la Confitura que hi ha a Torrent (Girona). Inaugurat el 2004, no es dedica tan sols a explicar el procés d'elaboració d'aquest producte, sinó que també desenvolupa una tasca d'investigació de gustos i combinacions. Per exemple, amb la Fundació Alícia van crear la taula periòdica de les confitures, i el 2010 van celebrar l'aniversari presentant la gelea de gintònic. Hi fan tallers i activitats per a escoles i famílies i, sobretot, venen tones de confitures de fins a cent gustos diferents.

Museu de la xocolata

Cargando
No hay anuncios

Comerç, 36. Barcelona

T. 932 68 78 78

www.museuxocolata.cat

Museu de la confitura

Plaça Major, s/n. Torrent (Girona)

Cargando
No hay anuncios

T. 972 30 47 44

http://museuconfitura.com

2. EL MAR, LA PESCA I L'ANXOVA, MUSEUS MARINERS

El Museu de la Pesca, conegut popularment com El Cau de la Costa Brava, és a Palamós, i ja ha celebrat els 90 anys d'història. És, per tant, un dels primers museus de Catalunya. Dedicat a tot allò que té relació amb el mar i amb l'ofici dels pescadors, té un Espai del Peix que és la joia de la corona. També hi ha una aula gastronòmica on es poden conèixer les més de seixanta varietats que es pesquen a la costa catalana i descobrir com es fa la subhasta del peix. El museu té també un espai per a exposicions temporals, un centre de documentació i un complet programa pedagògic per a les escoles. El Cau de la Costa Brava és, en definitiva, un lloc per conèixer i aprendre a estimar el mar i tot el que ens ofereix.

També en relació amb el mar, a l'Escala hi ha un museu dedicat al seu producte estrella: l'anxova. Situat en un antic escorxador centenari, es va crear el 2006 per difondre el patrimoni material i immaterial de l'Escala, en especial de la important tradició saladora del poble. El museu té una exposició permanent on s'explica tot el procés de l'elaboració de l'anxova i les tècniques que es fan servir per pescar el peix. Al Museu de l'Anxova i de la Sal hi trobareu també utensilis del mar, així com la reproducció d'un antic salí amb la pastera, els barrils o la màquina de tapar els pots d'olives farcides d'anxova, que permeten al visitant endinsar-se en una antiga tradició que es remunta als jaciments d'Empúries. El museu fa rutes guiades pel poble, té un espai dedicat a preservar la història oral de l'Escala i també organitza exposicions temporals i una Festa de l'Anxova al setembre, amb una mostra d'antics oficis mariners, entre altres activitats.

Cargando
No hay anuncios

Museu de l’Anxova i de la sal

Av. Francesc Macià, 1. L’Escala (Girona)

T. 972 77 68 15

http://museudelanxovaidelasal.blogspot.com.es

El Cau de la Costa Brava. Museu de la Pesca

Cargando
No hay anuncios

Edifici del Tinglado. Moll Pesquer, s/n. Palamós (Girona)

T. 972 60 04 24

www.museudelapesca.org

3. EL VI, FENOMEN CULTURAL, SOCIAL, HISTÒRIC I CIENTÍFIC

Amb poc més d'un any d'història, el Museu de les Cultures del Vi, el Vinseum, va obrir les portes a la capital del Penedès al Palau Reial, un edifici amb més de 800 anys d'història, i recull, això sí, el testimoni del Museu del Vi de Vilafranca, fundat el 1935. Com el seu nom indica, no és només un museu dedicat al vi com a producte, sinó que parla del vi com a fenomen cultural, social, històric i científic. Amb un fons amb més de 17.000 objectes, el Vinseum, que està en procés d'ampliació, mostra objectes, maquinària, peces d'art i etnològiques que abasten diversos segles d'història i que permeten fer un recorregut multidisciplinari a l'entorn del món de la vinya i el vi.

Cargando
No hay anuncios

Vinseum. Museu del Vi

Plaça Jaume I, 5. Vilafranca del Penedès (Barcelona)

T. 93 890 05 82

www.vinseum.cat

4. PAGESIA I VIDA RURAL, MUSEUS DE LA TERRA

Cargando
No hay anuncios

El Museu de la Pagesia, a Castellbisbal, és el lloc on heu d'anar si voleu conèixer l'ofici de pagès, una tradició que al nostre país té més de 900 anys d'història. Funciona des del 1985 i és un espai dedicat a la memòria d'aquest ofici a través d'objectes cedits pels mateixos habitants del poble. La història de la pagesia s'explica en tres espais diferenciats: la vida a pagès (la família, l'entorn, les aficions...), el treball de la terra (els cereals, l'hora, les vinyes, com es conserven els aliments...) i el transport i els productes del camp. Si teniu interès per la maquinària agrícola, a Castellbisbal també hi trobareu un Museu del Tractor d'Època.

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí treballa en la mateixa línia, la de preservar la història de la vida tradicional als pobles catalans, i conté un variat fons de peces en exposició permanent relacionades amb la vida tradicional, la cultura, la pagesia i les arts i els oficis artesanals. Remodelat el 2006, es divideix en dos edificis: la casa pairal de la família Carulla (impulsora del projecte), del segle XVII, i el nou edifici, que permet ampliar no tan sols l'espai expositiu, sinó també els itineraris pedagògics i programar més activitats. Hi trobareu objectes d'interès històric (des d'una premsa de raïm fins a un molí d'oli), estris per a la vida al camp, ceràmica...

Un altre museu dedicat a la pagesia és l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries, que dóna a conèixer l'evolució de la indústria farinera a Catalunya i la profunda transformació tecnològica que va patir la producció de farina a la segona meitat del segle XIX. Situat precisament en un dels antics molins fariners del municipi, exposa maquinària agrícola de finals del segle XIX i principis del XX. Així doncs, l'Ecomuseu-Farinera permet descobrir el procés de fabricació de la farina a través d'un sistema de producció anomenat austrohongarès . També hi fan exposicions temporals i activitats escolars. Un bon lloc perquè els nens descobreixin que el pa té una trajectòria molt llarga...

Museu de la Pagesia

Pi i Margall, 13. Castellbisbal (Barcelona).

Cargando
No hay anuncios

T. 93 772 26 22

www.castellbisbal.org

Museu de la Vida Rural

Carretera de Montblanc, 35. L’Espluga de Francolí (Tarragona)

T. 977 87 05 76

Cargando
No hay anuncios

www.museuvidarural.cat

Eco-museu farinera de Castelló d’Empúries

Sant Francesc, 5-7. Castelló d’Empúries (Girona)

T. 972 25 05 12

www.ecomuseu-farinera.org