Patrimoni Guerra Civil

Descobreixen un gran mural i consignes polítiques de la Guerra Civil en una fàbrica

Totes les parets de l'edifici estan plenes de frases que es van ocultar amb calç

Mural localitzat en una fàbrica en desús de València
2 min

BarcelonaEntre el 1936 i el 1939, el batalló de rereguarda número 6 va fer servir una fàbrica de Cocentaina, un municipi d'uns 11.000 habitants a prop d'Alcoi, com a quarter, i hi va deixar la seva empremta. Lluitaven al bàndol republicà i ho van deixar clar a les parets de l'edifici: hi van pintar un gran mural de 6 per 3 metres amb colors molt vius, que encara es conserven, que mostra un home jove descamisat, amb pantalons de color caqui i espardenyes, que sosté una maça enorme. Davant d'ell hi ha un drac amb escates, una cua llarga i tres caps: Franco, Mussolini i Hitler. A la resta de parets hi ha més d'una vintena de consignes en vermell i morat.

Tots els seus missatges han estat ocults durant més de vuitanta anys per una capa de calç. Amb el temps, però, la calç ha anat desapareixent fins a deixar al descobert els missatges i el mural, que estan molt ben conservats. El descobriment l'ha fet el Centre d'Estudis Contestans (CEC), que des del 1971 brega per conservar el patrimoni de la zona i que té un museu arqueològic i un altre d'etnològic en un edifici medieval al centre de Cocentaina. "Vam anar a la fàbrica, que està en desús, per recollir un banc de fuster que ja té cent cinquanta anys per al museu i vam descobrir tot el que hi havia a les parets. Ens va impactar moltíssim el mural, és únic a l'estat espanyol", explica el responsable del CEC, Pere Ferrer. "Al voltant hi ha escrits en llapis els noms i cognoms de molts soldats pertanyents a aquest batalló", afegeix.

Les consignes polítiques

"Ànims, fills d'Espanya, que els ànims ens donaran el triomf", "Per guanyar la guerra, cultura i disciplina", "Un home polit és un home culte", "De la nostra victòria depèn el futur dels nostres fills"... són algunes de les frases que es poden llegir a les parets. Totes les consignes es van fer amb lletres majúscules utilitzant plantilles o a mà alçada. "N'hem informat les autoritats i esperem que es conservi", afirma Ferrer, que creu que el 1939 totes les pintures es van tapar amb calç per por al que pogués passar.

Algunes de les consignes localitzades.

"Ho volem preservar i promocionar", assegura l'alcalde del municipi, Jordi Pla (Compromís). "És important potenciar la memòria democràtica en els temps que corren a Europa i sobretot al País Valencià", afegeix. De moment, el consistori s'ha posat en contacte amb els propietaris de la fàbrica i amb el ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica: "Com que el País Valencià està governat per la dreta i l'extrema dreta, no aposta ni apostarà per la memòria democràtica, i el que hem fet és obrir una finestra directa amb el ministeri", assegura l'alcalde.

stats