La descoberta d'una necròpoli medieval paralitza l'enderroc dels antics jutjats de Barcelona

S'hi han trobat 16 enterraments d'entre els segles VII i IX

La descoberta d'una necròpoli medieval paralitza l'enderroc dels antics jutjats de Barcelona
Ara
02/08/2018
2 min

BarcelonaEl departament de Justícia ha paralitzat l'enderroc dels antics jutjats del passeig Lluís Companys de Barcelona després que s'hi ha trobat una necròpoli amb 16 enterraments d'entre els segles VII i IX i restes de l'antic Palau de les Belles Arts, construït per l'Exposició Universal del 1888. Segons la Generalitat, no es descarta trobar més tombes al solar, que podria ser la necròpoli de l'època medieval més gran en extensió excavada i documentada a Barcelona.

La descoberta confirma que aquesta zona es va anivellar entre el 1715 i el 1718 amb la runa del setge del 1714, que va servir per aplanar el terreny i salvar el desnivell per poder construir la fortalesa de la Ciutadella. Els treballs també han deixat al descobert fragments de murs i paviments de l'antic Palau de les Belles Arts, obra de l'arquitecte August Font de finals del XIX. Entre aquestes restes hi ha, en bon estat, el mosaic de colors que hi havia al terra del palau, tot i que l'edifici va ser bombardejat durant la Guerra Civil i enderrocat el 1942 pel règim franquista.

Els arqueòlegs estan treballant al solar a mig enderrocar dels antics jutjats des de fa un mes i mig i obriran parcel·les de terreny de forma progressiva. De moment en tenen dues d'obertes, d'uns 300 metres quadrats cadascuna. La primera està situada a la confluència del passeig de Lluís Companys amb el carrer Comerç, i la segona, al passeig de Pujades amb el passeig de Picasso.

El solar ja estava catalogat d'interès arqueològic per les troballes que hi va haver en zones pròximes (l'antic mercat del Born és a pocs metres). La descoberta alentirà la finalització de la demolició i la neteja del solar, que va començar el juny del 2017 i s'havia d'acabar aquest estiu, amb un cost de 2,7 milions. El calendari dependrà ara del que duri la intervenció arqueològica i de la disponibilitat pressupostària per fer el nou edifici, que hauria de ser una nova seu per a l'Audiència de Barcelona.

L'edifici enderrocat, construït el 1964 per ubicar-hi els jutjats d'instrucció i penals de Barcelona, feia vuit anys que estava tancat, amb problemes de pillatge, seguretat i falta d'higiene, des que l'estiu del 2009 aquests serveis es van traslladar a la nova Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat.

stats