Billy Bragg: "La democràcia no és el sistema, sinó una manera de canviar-lo"
Billy Bragg tocarà al Cruïlla en un moment especialment adient. Margaret Thatcher, contra qui el cantautor havia dirigit la seva ira durant els anys 80, ha mort, però patim a casa les conseqüències de la seva política. Amb mig món revoltat, la veu de Bragg, com la del seu admirat Woody Guthrie, torna a ser rellevant
Com serà el concert del Cruïlla? ¿Estarà basat en el teu últim disc, Tooth & nail
He muntat un grup amb músics anglesos que toquen molt bé el disc i com que és un festival també farem temes més coneguts, però amb nous arranjaments, pedal steel guitar i l'aire country de Tooth & nail.
Per què vas triar Joe Henry com a productor?
El Joe és un amic meu de tota la vida i sempre em deia que si anava a casa seva i portava les cançons podíem fer un disc en cinc dies. El 2011 la meva mare va morir i vaig pensar que això podria ajudar-me. No estava segur de sortir-ne amb un àlbum complet, però Henry és un productor tan bo que al cap de tres dies ja teníem deu cançons, i llavors en vaig escriure dues més.
La teva música ara sembla més reflexiva o més íntima.
Sí, però això és perquè ja no he d'esperar a fer un disc per publicar les cançons més polítiques, ara les poso immediatament en descàrrega gratuïta.
D'on surten les cançons d'aquest disc?
De molts llocs, dels cinc anys que han passat entre aquest i l'anterior. I arran de la mort de la meva mare vaig reflexionar sobre el pas del temps. Quan perds un progenitor reflexiones sobre el que estàs fent, si val la pena, si fas el que vols fer. I penso que cançons com January song i Tomorrow's going to be a better day reflecteixen això.
Tornes a tocar una cançó de Woody Guthrie, Ain't got no home in this world anymore
Sí, és per això que la vaig començar a tocar una altra vegada, volia tornar al material original de Woody Guthrie. Són cançons escrites fa més de 70 anys i encara resulten tan poderoses com ho eren llavors, cosa que ens diu molt d'ell com a autor.
Als anys 80 vas ser un activista en contra de les polítiques de Margaret Thatcher. ¿Estem patint el seu llegat?
Sí, ara tenim thatcherisme de cara somrient. A Glastonbury, Elvis Costello va cantar Tramp the dirt down i va dir que calia enterrar una idea i no una persona. Al meu país no hem estat capaços d'enterrar aquesta idea. Ni Tony Blair ni Gordon Brown van fer-ho, i ara els conservadors estan desenterrant-la.
Què vas sentir quan Thatcher va morir?
Que no era el moment de celebrar-ho. Jo vaig celebrar-ho quan va haver de dimitir. Ara ens hem d'organitzar en contra de les polítiques que ella va començar i que el seu partit encara du a terme. Cal que renovem la lluita contra aquestes polítiques, així és com hauríem de respondre a la seva mort, perquè ens ha recordat el que passava als anys 80 i com hem arribat fins aquí.
¿Creus que el poble té poder per lluitar-hi?
Penso que només el poble té el poder. Mira què passa ara a Egipte, la gent va fer fora Mubàrak i ara ha tornat a sortir al carrer per fer fora Mursi. Passa a Turquia amb Erdogan, al Brasil amb el Mundial de futbol... La democràcia no és un sistema, sinó una manera de canviar el sistema. La democràcia no és el capitalisme ni el mercat lliure.
Què podeu fer els músics en aquest sentit?
Podem oferir una perspectiva diferent, fer que la gent expressi conjuntament la seva solidaritat i sentin que no estan sols. Quan era jove, ser entre el públic de Rock Against Racism em va donar coratge per defensar les meves conviccions. No va ser The Clash sinó el públic. Només el públic té poder de canviar les coses. L'artista reuneix les persones i els fa sentir que són poderoses, però aquest poder és responsabilitat de la gent.
Què en penses del procés independentista d'Escòcia?
Penso que cal acostar el poder a la gent i l'exemple d'Escòcia mostra la direcció cap a la qual hauria d'avançar la democràcia, que hauria de ser menys centralitzada i transferir més competències. A Escòcia ningú vota els conservadors i tot i així obtenen un govern conservador. Això no té sentit democràtic i entenc perfectament que vulguin canviar-ho.
¿Et sorprèn que el govern espanyol no deixi fer una consulta a Catalunya?
No crec que sigui bo, la gent necessita poder expressar les seves aspiracions a l'autodeterminació. Pots viure en una democràcia, però si aquesta democràcia està controlada, limitada, prescrita i centralitzada no és una forma de democràcia.