Llibertat d'expressió

Unides Podem demana formalment l'indult per a Hasél i Valtònyc

Jaume Asens firma la petició davant unes "condemnes injustes que conculquen la llibertat d'expressió"

Valtonyc i Pablo Hasél, en un acte a Sabadell, en una imatge d'arxiu.
18/02/2021
3 min

MadridLa petició d'indult total per a Pablo Hasél ja és una realitat i Unides Podem l'estén també a Valtònyc, el raper exiliat a Bèlgica des del maig del 2018. Aquest dijous el president del grup parlamentari, Jaume Asens, ha adreçat al ministeri de Justícia la sol·licitud, a la qual ha tingut accés l'ARA, després d'obtenir l'aval dels advocats dels dos cantants. "Es troben injustament condemnats per delictes que conculquen el dret a la llibertat d'expressió, d'acord amb els estàndards en matèria de drets humans", sosté el líder d'En Comú Podem al Congrés, que aquest dimarts ja va anunciar la petició de la seva formació.

El cas Hasél ha copat l'actualitat des que els Mossos d'Esquadra el van detenir a la Universitat de Lleida i va ingressar a la presó de Ponent, després de negar-se a entrar-hi pel seu propi peu. Els carrers han tornat a acollir protestes els dos últims dies, sobretot a Catalunya, però també a València, Madrid, Granada i altres ciutats de l'Estat. N'hi ha més de convocades per als pròxims dies i fins ara ja han derivat en nombrosos enfrontaments amb els cossos i forces de seguretat. En paral·lel, a les institucions també hi ha hagut iniciatives i aquest dimarts la mesa del Congrés va admetre a tràmit la proposició de llei d'Unides Podem per derogar els delictes d'opinió.

"Permetre que aquestes persones, artistes que han estat condemnats per delictes d'opinió, romanguin a la presó o a l'exili comporta una pèrdua d'eficàcia de la proposició de llei en tramitació, que és fruit d'un consens social i polític que posa de manifest la necessitat que ningú sigui condemnat per les seves opinions", argumenta Asens al text, que demana que es tramiti per la via d'urgència. I aprofita l'avinentesa per recordar que, quan l'Audiència Nacional va donar deu dies a Hasél per entrar a la presó, la Moncloa va anunciar per sorpresa que també treballava en una reforma del Codi Penal perquè els delictes per "excessos en l'exercici de la llibertat d'expressió" no puguin suposar mai pena de presó, sinó que es limitin a tenir "penes dissuasives". Un moviment que va arribar després que 200 artistes i escriptors, entre els quals Joan Manuel Serrat i Pedro Almodóvar, rebutgessin la condemna.

Com els insubmisos al servei militar

"L'indult és la via que la legislació vigent ofereix al govern per actuar davant el convenciment social que les condemnes són injustes i a l'espera de l'aprovació i posterior aplicació de la reforma del Codi Penal anunciada tant pel grup parlamentari d'Unides Podem com pel mateix govern", insisteix Asens en la petició, en què recorda que aquesta premissa jurídica es va aplicar als insubmisos del servei militar, "que van ser indultats davant la imminent reforma del Codi Penal que va suprimir el servei militar obligatori".

Hasél va ser finalment condemnat a nou mesos de presó per enaltiment del terrorisme i a diverses multes econòmiques per injúries a la Corona que s'ha negat a pagar, cosa que es tradueix en més dies de privació de llibertat. Valtònyc, per la seva banda, va ser condemnat el 2017 a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, amenaces i calúmnies i injúries greus a la Corona per les seves cançons, i per això es va exiliar a Brussel·les. La justícia belga encara no ha pres una decisió definitiva sobre la seva extradició i ara mateix hi ha presentada una qüestió prejudicial al Tribunal Constitucional del país. Asens recorda que Estrasburg ha condemnat Espanya per condemnes vinculades a la llibertat d'expressió i destaca el cas d'Enric Stern i Jaume Roura, condemnats per l'Audiència Nacional el 2008 per haver cremat fotos del rei a Girona.

L'onada d'indignació ha deixat disturbis i una dona ha perdut un ull per l'impacte d'un projectil de foam disparat pels Mossos. També hi ha hagut reaccions polítiques per a tots els gustos. Els dos socis del govern espanyol han evidenciat diferències sobre els enfrontaments de manifestants amb la policia, però la part del PSOE ha mantingut també una certa ambigüitat amb el fons. Aquest dijous la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha afirmat en una entrevista a la Cadena SER que Hasél té un "llarg historial i se li estan aplicant les normes d'aquest país", i els ministres socialistes no s'han mullat respecte a la petició d'indult d'Unides Podem.

Nova condemna a Hasél: dos anys i mig de presó per amenaces al testimoni d'un judici

L'Audiència de Lleida ha confirmat una altra condemna de dos anys i mig per a Pablo Hasél per haver amenaçat el testimoni d'un judici contra uns guàrdies urbans, una pena que es podria sumar als nou mesos de presó que ja compleix. El tribunal ha confirmat les penes que el jutjat número 3 de Lleida va imposar al raper pels delictes d'obstrucció a la justícia i amenaces. L'Audiència haurà de decidir si executa la pena, tot i que es pot recórrer encara al Tribunal Suprem.

stats