Cultura05/12/2018

El Macba vol que el CAP creixi ampliant el dispensari de Sert

CatSalut manté que l'edifici idoni és la capella del carrer Montalegre

Antoni Ribas Tur
i Antoni Ribas Tur

BarcelonaTot apunta que el conflicte d’interessos entre el Macba i CatSalut per la capella del carrer Montalegre es resoldrà en un ple de l’Ajuntament. Les administracions representades al consorci del Macba van tancar files ahir amb l’“encaix volumètric” d’un nou edifici per ampliar l’actual CAP Raval Nord, ubicat al dispensari antituberculós de Sert. El van presentar als mitjans com una opció que CatSalut havia d’estudiar i respondre si l’acceptava, però es tracta d’una proposta que CatSalut va rebutjar fa dos mesos, tot i que l’ampliació compleix els estàndards d’un CAP i permetria esponjar els usos de l’edifici històric, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Segons fonts del Servei Català de la Salut, les raons per no acceptar-lo es troben en el fet que requalificar la zona verda on es construiria un edifici de tres plantes és “un planejament de molta complexitat”, mentre que el canvi d’usos que requereix la capella és “més fàcil”. També perquè construir un nou edifici en una zona al subsol de la qual hi ha les instal·lacions d’una subestació transformadora que podria entrar en funcionament en el futur és “incompatible des d’un punt de vista assistencial”. “Ens reafirmem en el que ja vam dir: l’espai que ens sembla idoni és el de la capella. Vam estudiar el projecte durant dos mesos i el vam descartar”, expliquen les mateixes fonts.

Cargando
No hay anuncios

L’ampliació del dispensari, que quedaria entre l’edifici, la plaça Terenci Moix i la Facultat de Comunicació de la URL, és un encàrrec que el departament de Cultura va fer a un arquitecte proposat per l’Ajuntament de Barcelona, Gonzalo Pardo Díaz, després que el consistori signés el pla estratègic del museu i alhora donés prioritat a trobar un espai per al CAP Raval Nord, una problemàtica que es remunta al 2006, tot i que el museu té la capella cedida fins al 2043.

Una ampliació “indispensable”

Els representats de les diferents administracions del consorci del Macba –Ajuntament, Generalitat, ministeri de Cultura i Fundació Macba– van tenir una reunió extraordinària convocada per la fundació, i després de conèixer oficialment l’avantprojecte el van presentar als mitjans com l’única opció apareguda fins ara que no és excloent. Com va recordar el director del museu, Ferran Barenblit, l’ampliació del museu, que va ser aprovada pel consorci dins el pla estràtegic de la institució fins al 2022, és “indispensable” i el seu projecte per a la capella és “precís i concret”. “El millor per al barri és poder fer les dues coses”, afirma el gerent del museu, Josep Maria Carreté. Mentre que el Macba, el departament de Cultura i el ministeri fan una crida a aprofundir i ampliar el dispensari de Sert, el representant de l’Ajuntament, el director de Cultura Viva, Dani Granados, es va desmarcar de treballar en una única direcció i va recomanar seguir buscant alternatives. En qualsevol cas, va subratllar “el compromís de l’Ajuntament amb l’ampliació del Macba”.

Cargando
No hay anuncios

El pressupost de l’ampliació del museu és d’uns 11 milions d’euros i inclou els canvis d’usos a l’edifici Meier i al convent dels Àngels. La Generalitat aportaria 2,3 milions; el ministeri de Cultura, 3 milions, i la Fundació Macba també hi contribuiria econòmicament.e

L'ampliació del Macba a la capella del carrer Montalegre es remunta al 2013, durant el mandat de Bartomeu Marí, i va ser ratificada per totes les parts en un pla estratègic aprovat l'octubre de l'any passat. Del pla que va presentar Bartomeu Marí se'n van executar les reformes de l'accés i la botiga, i al gener començaran les obres d'una nova cafeteria.