Es decobreix un altre mosaic del segle IV a la vil·la romana de la Sagrera
Les excavacions al jaciment del Pont del Treball van reprendre's a mitjans del 2012. L'estiu del 2011 s'havia localitzat la vil·la romana, amb restes del segle I al V, gràcies a les obres de l'estació del TGV
BarcelonaLes excavacions a la vil·la romana del Pont del Treball, descoberta gràcies a les obres a l'estació de la Sagrera, han permès descobrir un nou mosaic. El primer mosaic s'hi va detectar l'estiu del 2011, i a mitjans del 2012 es van reprendre els treballs que han donat nous fruits.
La decoració del nou mosaic descobert presenta un conjunt de motius geomètrics que formen una composició simètrica combinada amb alguns motius figuratius. La composició és diferent de la documentada en la primera fase dels treballs, però conserva la policromia de les tessel·les, a més de la repetició de certs motius decoratius, com els nusos de Salomó i les flors de quatre pètals. Aquests motius decoratius s'han documentat en vil·les d'arreu del país i de laP enínsula, totes datades del segle IV dC, igual com la vil·la romana del Pont del Treball, a la Sagrera.
El tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, diu que "troballes com aquesta reforcen l'ambició del Pla Barcino, un programa que vam encetar fa uns mesos per recuperar i donar valor al patrimoni romà de la ciutat a través de la intervenció arqueològica, la recerca científica i la divulgació".
Una descoberta feta gràcies al TGV
Les obres relacionades amb el TGV van començar el 2008. El 2010 es van iniciar els primers rebaixos de terres per a la construcció de l'estructura de la nova estació de la Sagrera i els seus accessos. El seguiment arqueològic d'aquest espai va permetre localitzar, l'estiu del 2011, la ja coneguda vil·la romana del Pont del Treball. En una primera fase es va excavar una superfície aproximada de 1.152 m2. L'excavació d'aquestes restes, dirigides per l'arqueòleg Daniel Alcubierre, va permetre descobrir un important conjunt que es correspondria a la pars urbana d'una vil·la (s. II – IV dC), així com una fase prèvia d'època ibèrica o tardorepublicana (s. II - I aC) i un reaprofitament posterior de l'espai durant el segle V dC.
Al segle IV, l'edifici es va reformar i es va dotar d'elements de luxe, com seria el mosaic policrom. A mitjans del 2012 es van reprendre els treballs d'excavació de la vil·la, la qual cosa ha permès continuar la recerca en l'espai on s'havia localitzat el mosaic de tessel·les. Entre un i altre configurarien una superfície d'uns 60 m2, tot i que en el moment actual dels treballs, encara no s'ha vist el punt de contacte entre un i altre ni s'ha pogut confirmar que corresponguin a un mateix àmbit.