Alerten de petites fissures en el David de Miquel Àngel causades per la inclinació de l'escultura
Un estudi revela que la inclinació de 5 graus que presenta l'escultura, obra clau del Renaixement italià, podria ser la causa de les esquerdes que estan apareixent a la zona dels turmells
Roma'El David' de Miquel Àngel presenta petites fractures a la part inferior de les cames a causa de la seva pròpia inclinació que podrien posar en perill la integritat d'aquesta escultura, obra clau del Renaixement italià.
Així ho revela un estudi realitzat conjuntament pel Consell Nacional Investigador d'Itàlia (CNR, en les seves sigles italianes) i la Universitat de Florència, publicat per la revista 'Journal Cultural Heritage' i que ha estat recollit pels mitjans italians.
Els responsables de l'estudi assenyalen que la inclinació de l'obra és de 5 graus i que aquesta seria la causa que s'estigui trencant el marbre de la part dels turmells.
Tanmateix, l'anàlisi assenyala que a mitjans del segle XIX ja es va alertar de les fissures en aquesta part de l'escultura, que ha estat sotmesa a nombrosos estudis donat "el seu inestimable valor".
Tot i que aquestes minúscules esquerdes també són presents a la part superior de les dues cames i al tors, només són perceptibles a simple vista al turmell esquerre i al lateral dret del tronc.
Un dels investigadors, Giacomo Corti, ha explicat en declaracions recollides per 'La Repubblica' que aquesta inclinació estaria causada per l'escassa uniformitat del podi sobre el qual es va situar l'escultura entre el 1504 i el 1873, període en el qual va romandre a l'aire lliure davant el Palazzo Vecchio de Florència.
L'escultura de David, de 4,10 metres d'alçada, retrata l'heroi bíblic en el moment en què es prepara per enfrontar-se a Goliat i va ser realitzada en marbre blanc per Miguel Àngel, per encàrrec de l'Òpera del Duomo de la catedral de Santa Maria del Fiore de Florència.
En els últims anys se li han realitzat múltiples neteges i anàlisis, a més de ser objecte de disputa entre l'ajuntament de Florència i l'Estat italià, que se n'han disputat la propietat.