De Sydney al Canadà: tots els camins portaran al Mercat de les Flors
Anne Teresa De Keersmaeker, Rafael Bonachela, Oliver Dubois, Cloud Gate, Aina Alegre i Núria Guiu entre els noms propis de la temporada que ve
BarcelonaEl menú de l'any que ve al Mercat de les Flors començarà amb un àpat servit pel libanès Omar Rajeh, on tres coreògrafs, quatre músics i la seva mare ballen i cuinen en família, i ho comparteixen amb el públic. Beytna és una declaració d'intencions del que serà tota la temporada, "un viatge geogràfic que traçarà connexions de llarg recorregut", segons la directora Àngels Margarit. Serà sobretot una tria del bo i millor del que passa al món, amb artistes de llocs molt distants que abordaran "temes que ens preocupen avui, com feminisme, gènere, identitat, espiritualitat, comunitat, sostenibilitat i precarietat", afegeix.
Entre els noms propis internacionals destaquen Oliver Dubois, que revisarà la polèmica i reverenciada Tragédie, amb 14 ballarins nus que representen el cicle de la vida; la belga Anne Teresa De Keersmaeker ballarà les Variacions Goldberg amb el pianista James Franco i tornarà el català Rafael Bonachela amb la seva impecable Sydney Dance Company. També serà un any de descobriments: cal apuntar-se els noms de les franceses Lara Barsacq (una ex-Batsheva i ex-ballets C de la B que desconstrueix la història de la dansa amb mirada feminista) i Maud Le Pladec (que presenta dos solos, un dels quals ballats per una nena prodigi de 8 anys); la canadenca Catherine Gaudet, i els sud-africans Via Kathlehong, exponents del pantsula, un ball ultra energètic nascut durant el règim de l'apartheid, que ells barregen amb house o altres estils de carrer per celebrar una gran festa comunitària.
El Mercat dedicarà un cicle a Taiwan, amb Cloud Gate com a companyia convidada de gran format. També tindrà una presència destacada Noruega, a través de la prestigiosa companyia nacional Carte Blanche, i l'obra d'un dels seus integrants, Daniel Mariblanca, que té la companyia 71 Bodies. A més de la col·laboració entre Ingri Fiksdal i Núria Guiu.
Ple de talent català
Les dues artistes residents del Mercat, Aina Alegre i Núria Guiu, presentaran dos projectes de gran format, This is not an act of love and resistance i Supermedium. I Joaquin Collado serà el nou artista associat amb el seu projecte sobre el ball de saló de competició Hacia un sol negro. Més noms propis d'artistes locals: La Veronal (amb Firmamento), Sol Picó (Titanas), Vero Cendoya (Kobe), Aimar Pérez Galí, Magí Serra, Thomas Noone, Big Bouncers, Toni Mira, Sónia Gómez, Guy Nader i Maria Campos.
El Mercat de les Flors continua compromès amb els cicles de dansa urbana Hop, el festival infantil elPetit, el Sâlmon i el Circ d'Ara Mateix. Un dels espectacles destacats serà l'impactant Corps extrêmes, de Rachid Ouramdane (el funambulista que actuarà aquest Grec creuant el passeig de Gràcia), però també el circ coreogràfic d'Alexander Vantournhout i el clàssic més nostrat, Animal Religion. El flamenc contemporani portarà a Barcelona dos exponents de premi com són Olga Pericet i Vanesa Aibar.
El pressupost del Mercat de les Flors dependrà del nou govern a l'Ajuntament de Barcelona, que fins ara hi aportava més de tres milions d'euros d'un total de gairebé sis milions. La temporada que s'acaba ha registrat una ocupació mitjana del 68%, lleugerament superior a l'any anterior, amb 63 espectacles. L'any que ve se'n faran 52. Serà la penúltima temporada d'Àngels Margarit, que va entrar al centre el 2017.