Patinadors, skaters i ballarins locals: la nova temporada del Mercat de les Flors
Trajal Harrell, Anne Teresa De Keersmaeker, Paloma Muñoz i Mette Ingvartsen, entre els noms que marcaran l'any del teatre
BarcelonaLa coreògrafa Paloma Muñoz inaugurarà la temporada vinent del Mercat de les Flors amb La Quijá, un espectacle que furga en el paisatge desèrtic de la seva Extremadura natal per reivindicar la importància dels orígens. Aquesta premissa, la necessitat dels vincles i la comunitat, serà l'eix que vertebrarà la nova programació del Mercat, que arrencarà el 3 d'octubre i fins al 29 de maig presentarà "un ventall molt ampli de creacions, de tots els formats i d'estètiques molt diferents, amb una forta presència de creadors que tenen entre 30 i 45 anys", segons la directora del teatre, Àngels Margarit. "No entenem els vincles com una excusa, sinó com una urgència", ha explicat Margarit aquest dimarts durant la presentació de la nova temporada.
El Mercat acollirà grans noms de l'escena de dansa internacional, com Trajal Harrell, Radouan Mriziga, Jan Martens, Ayelen Parolin, Thomas Hauert, Nadia Breugé i la companyia Rosas, dirigida per Anne Teresa De Keersmaeker. El Ballet National de Marsella, encapçalat per (LA)HORDE, presentarà una proposta de gran format que "posa en qüestió l'abundància de continguts en el món actual", segons Margarit. A més, el cicle Constel·lacions estarà dedicat a l'argentina Marcela Levi i la brasilera Lucía Russo, que comparteixen la companyia Improvável Produçoes.
D'altra banda, el Mercat aposta pels "artistes de proximitat", segons Margarit. El teatre coproduirà 20 espectacles de nova creació, com Danses romàntiques, de Guillem Mont de Palol i Jorge Dutor; Momentum, de Wonderground; D'ençà, de Quim Bigas; Natural order of things,de Guy Nader i Maria Campos, i We. Nosaltres i el temps,de Mal Pelo. Soren Evinson, que serà l'artista associat de la temporada, presentarà Vanity, poverty, revenge, Just desire i A nation is born in me, "una trilogia que permet entendre bé la seva obra, a mig camí de la performance, la dansa i el teatre", segons la directora del Mercat de les Flors.
Tradició i contemporaneïtat
La coreògrafa danesa Mette Ingvartsen presentarà Skatepark, un espectacle que fa pujar a l'escenari "ballarins, patinadors, skaters i músics", segons Margarit. En aquest sentit, la coreògrafa Marta Izquierdo tornarà a Barcelona amb Flip i Roll, dues peces que també beuen de l'univers dels patinadors. "Juntament amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya, volem treballar amb les comunitats patinadores locals per oferir espectacles a la Sala Oval", segons Margarit.
Un dels focus de la temporada seran "els creadors, tant de música com dansa, que troben en les seves arrels la matèria per elaborar discursos actuals", segons Margarit. A través del cicle Radical d'Arrel, La Chachi, Juan Carlos Lérida, Laia Santanach, Manuel Liñán, Laila Tafur i els germans Víctor i Raúl Pérez presentaran noves creacions que conjuguen "tradició i contemporaneïtat", ha explicat la directora. Per culminar aquest cicle, el 6 d'abril se celebrarà un aplec popular a la plaça Margarida Xirgu amb propostes de Pede Seda i Quim Bigas, entre d'altres.
El Mercat manté la col·laboració amb el Festival IF i l'Africa Moment i, a més, ha creat un nou cicle, el Cos de So, amb l'objectiu de donar espai a "les propostes que experimenten amb el moviment i el so". Tot i que el mandat d'Àngels Margarit s'acaba el febrer del 2025, s'està considerant "la possibilitat de prorrogar-lo uns mesos" a causa de les obres a l'edifici del Mercat, que s'allargaran almenys fins al març del 2026.