Dansa

La gran estrena de Marcos Morau al Liceu

El coreògraf de La Veronal dirigeix el Ballet Nacional d'Espanya a l'espectacle 'Afanador'

Una imatge de l'espectacle 'Afanador'.
Alba Mendoza
14/10/2024
2 min

BarcelonaMarcos Morau, director de La Veronal i Premio Nacional de dansa 2013, debuta al Gran Teatre del Liceu amb Afanador, una creació pròpia de flamenc, dansa contemporània i fotografia encarnada pel Ballet Nacional d’Espanya, dirigit per Rubén Olmo. L’espectacle, de 90 minuts de durada, es podrà veure fins al 17 d’octubre en sis úniques funcions, que van començar dissabte. L’obra és un homenatge al fotògraf colombià de moda Ruvén Afanador i la seva passió pel flamenc. Morau revisa les sessions de fotografies que Afanador va fer per als llibres Ángel gitano i Mil besos per dotar-les de moviment i vida.  

“A partir de la mirada a la fotografia d’Afanador, intentem donar-li una continuïtat, un context i una musicalitat”, explica Morau, que també en signa la coreografia. I afegeix:  “Partim de la fotografia, i amb la dansa el que fem és convertir-la gairebé en cinema”. El blanc i el negre, la llum freda i la simbologia flamenca marquen l’estètica de l’espectacle, elements característics del fotògraf. El director artístic, que s'enfronta per primera vegada a un espectacle de flamenc, fusiona les diferents disciplines a la recerca “d’un univers nou” i contemporani. Cristóbal Saavedra en signa l’autoria musical, amb la col·laboració especial de la cantant i compositora badalonina Maria Arnal. 

El colombià Ruvén Afanador (Bucaramanga, 1959) és un fotògraf de moda reconegut internacionalment per la qualitat surrealista dels seus retrats i per haver fotografiat múltiples celebritats i polítics, com Quentin Tarantino, Barack Obama i Rossy de Palma, entre d’altres. Als llibres Mil besos (2009) i Ángel gitano (2014), Afanador retrata l’agonia del flamenc a través de la creació de personatges teatrals i grotescos. Rubén Olmo, director del Ballet Nacional d'Espanya, que apareix fotografiat en els llibres, constata que “quan estàs més esgotat és quan la sessió comença”. Afanador es nodreix del particular caràcter fotogràfic de Ruvén Afanador i de la seva creativitat per generar universos “que sorgeixen de la bellesa de la llum i de les ombres”, afirma Morau. 

La producció inicia la temporada de dansa del Liceu i col·labora amb la 080 Barcelona Fashion Week, una proposta impulsada per la Generalitat a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del departament d’Empresa i Treball. Valentí Oviedo, director general del Liceu, explica que la figura d'Afanador resulta cabdal per visibilitzar i enfortir els valors comuns entre la moda i la cultura escènica de Barcelona. L’espectacle, estrenat per primer cop el 2023 al Teatro de la Maestranza de Sevilla, aconsegueix que "la dansa espanyola es tregui la cotilla", diu Olmo. I Oviedo afegeix: "¿És l'Afanador un espectacle que marca un canvi en el Ballet Nacional d'Espanya i obre nous camins? Aquest és l'enigma que haurà de resoldre l'espectador".

Una imatge de l'espectacle 'Afanador'.
stats