Art
Cultura22/11/2011

La calavera de Damien Hirst, protagonista de la retrospectiva de la Tate Modern de Londres

El museu dedica una exposició a l'artista i inclou la instal·lació feta amb un centenar de papallones vives

Ara
i Ara

Farcida de 8.601 de diamants, amb una pedra rosa al front, i envoltada de seguretat. La calavera de Damien Hirst, una de les obres més controvertides del polèmic i cotitzat artista britànic, s'exposarà a la retrospectiva que li dedicarà la Tate Modern de Londres, del 4 d'abril al 9 de setembre de 2012.

El crani de diamants, titulat For the Love of God, serà una de les atraccions de l'exposició i rebrà al visitant a la Sala de Turbines del museu. Hirst va crear l'obra fa quatre anys: està feta de platí, a escala real i incorpora les dents d'una calavera del segle XVII adquirida per l'artista; l'obra la va comprar per 58 milions d'euros un "misteriós consorci d'empresaris" del qual Hirst també formava part.

Cargando
No hay anuncios

Per a la Tate Modern simbolitza "el continu interès en la mortalitat de l'artista i les seves nocions de valors"; és també un "recordatori de la fragilitat de la vida", com ha transmès en un comunicat. Per a alguns crítics representa l'opulència i l'excés del mercat de l'art, "emborratxat de diners".

El propi artista explica en un vídeo d'on va treure la idea del títol de l'obra. "La idea va venir de ma mare, que quan tenia idees boges sempre deia: 'per l'amor de Déu, què és el que faràs ara?', relata el diari Telegraph.

Cargando
No hay anuncios

L'obra va ser exposada per primera vegada a la galeria de Londres White Cube, el 2007. També s'ha pogut veure al Rijksmuseum d'Amsterdam (2008) i al Palazzo Vechio de Florència (2010). S'exposarà juntament amb les obres creades des dels anys 80 per aquest artista de la generació dels 'young british artists', que va dominar l'escena artística britànica dels 90. De les setanta obres, la retrospectiva també inclourà In and Out of Love (1991), una instal·lació amb un centenar de papallones vives.

Hirst és un dels artistes vius més cotitzats del món i, entre d'altres, és l'autor de la sèrie Natural History, feta a partir d'animals morts conservats en formol i instal·lacions com Pharmacy, una prestatgeria plena de medicines.