La cultura s'encén contra el tancament total durant 15 dies
La Generalitat clausura teatres, cinemes i concerts i limita les biblioteques al préstec pel covid-19
BarcelonaEstupefacció i indignació al sector cultural davant les mesures anunciades aquest dijous per la Generalitat per frenar el coronavirus. Les restriccions obliguen a suspendre totes les activitats d'arts escèniques i musicals en recintes tant a l'aire lliure com a l'interior. També hauran de tancar els cinemes, i les biblioteques només podran obrir per a serveis de préstec. Els arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d'art i centres de creació d'arts visuals podran obrir, però amb un aforament limitat al 33%. Només se salven de les restriccions les llibreries, que podran exercir l'activitat amb normalitat com la resta d'establiments comercials –excepte centres comercials–. El tancament cultural s'aplicarà per un període de 15 dies, de moment.
Les noves restriccions afecten festivals com el Temporada Alta, el RBLS, el Ciutat Flamenco, el Barcelona Jazz Festival, l'In-Edit, el Festival de Jazz de Terrassa, el Sala BCN, el Most –que s'ajorna fins al juny del 2021– i el Festival Acròbates de l'Hospitalet de Llobregat. També impacten directament en tots els teatres, les sales amb concerts programats i els cinemes. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha anunciat que les mesures aniran lligades a una "mobilització immediata de recursos necessaris per protegir els sectors econòmics amb l’activitat limitada" i ha subratllat que "l'aturada social és imprescindible per frenar la pandèmia".
L'anunci de les noves restriccions ha encès els treballadors de teatres, festivals, sales de concerts i cinemes, que reivindiquen que les seves activitats són segures. Les crítiques apel·len a la declaració de la cultura com a bé essencial aprovada a finals de setembre i que, segons va dir la Generalitat fa un mes, ha de servir per "preservar la cultura davant de noves restriccions". Sobre aquesta qüestió, Aragonès ha dit que "el Govern està plenament compromès amb la cultura" i que "fins que no ha sigut necessari no s’han adoptat mesures". "Sabem que és un parèntesi necessari no pels riscos de la pròpia activitat sinó per la concentració de gent", ha afegit Aragonès.
“És un dia difícil”, admetia la Consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i deia que ha lluitat “fins al darrer moment” per minimitzar el cop. Ponsa espera que la mesura es limiti a quinze dies i assegura que el fet que la cultura sigui un “bé essencial” ha permès mantenir oberts museus o biblioteques.
"L'enterrament de la cultura"
"Entenem que els espais públics de concurrència s'han de tancar, perquè el coronavirus està desbocat, però la situació és francament dolenta", diu la presidenta de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), Isabel Vidal. Totes les sales de teatre de Barcelona –excepte el Coliseum, que estava a punt d'estrenar– estaven funcionant i tenien programació per a tot el novembre. Vidal subratlla que el novembre de l'any passat els teatres privats de Barcelona van facturar set milions d'euros. "Si tanquem, perdem això. Som una activitat que no ha portat més crisi a la pandèmia i seguim pensant que som part de la solució. Confiem que les mesures serveixin d’alguna cosa i siguin només per 15 dies perquè si no és l’enterrament de la cultura", afegeix la presidenta d'Adetca.
"Ara el que és essencial és que la gent de la professió pugui continuar treballant i cobrant", diu el director del Temporada Alta, Salvador Sunyer. "Mantenim el festival, intentarem fer el màxim de coses en streaming. Espectacles com el d'El Pot Petit i el de Mos Maiorum intentarem fer-los en digital. I altres com Prostitución els passarem al desembre, a les dates finals del festival", afegeix Sunyer, que entoma les noves mesures amb resignació i diu que "no agraden a ningú, però és el que toca". Com el Temporada Alta, L'Auditori de Barcelona també intentarà mantenir la programació a través de la seva plataforma digital.
El Festival de Jazz de Barcelona ha hagut de suspendre o reprogramar vuit concerts i està a l'espera de poder seguir amb les actuacions a partir del 13 de novembre. "S’ha demostrat que els rebrots en activitats culturals són pràcticament zero. Anar a un concert no és estar en un restaurant parlant i menjant", diu el director del Festival de Jazz i cofundador de The Project, Tito Ramoneda. El tancament també impedirà l'estrena d'El mètode Gronholm al Teatre Poliorama, prevista pel 5 de novembre. El director d'Anexa -la productora de l'espectacle-, Toni Albadalejo, ha rebut les restriccions "amb tristesa i indignació majúscula". El pitjor, diu, és la incertesa i el fet de no saber si podran actuar d'aquí 15 dies. "Ens agradaria que el tancament pogués tenir una data fixa, perquè les funcions que no fem ara estaran perdudes", diu Albadalejo.
Através de les xarxes es van deixar sentir les veus més crítiques: actors, músics, autors i treballadors de tots els àmbits. A les set de la tarda es va convocar una manifestació a la conselleria de Cultura on van acudir un centenar de persones i van signar un manifest d’“indignació i desacord” amb les mesures. "Ja n'hi ha prou de menysprear la cultura i d'aplicar mesures que tindran incidències mínimes perjudicant els sectors més febles", diu El Maldà en un comunicat. "Prou mesures inútils! Prou marejar-nos! Prou maltractar-nos!", demanen els responsables dels Cinemes Girona de Barcelona. A través de Twitter actors, músics i treballadors de la cultura han reclamat a la Generalitat que no els obliguin a tancar.
El president del Gremi de Cinemes, Camilo Tarrazón, creu que la decisió "és un desastre" perquè "compromet tots els esforços de programació que estaven fets" i les estrenes previstes. Alhora diu que "si no hi ha més remei" caldrà "acatar el tancament". Tarrazón ha demanat al Govern que es faci realitat "el més ràpid possible" la partida cultural de 17,2 milions d'euros anunciada perquè "el sector cultural està trinxat amb situacions molt complicades, d'extrema necessitat i els perjudicis es van acumulant".
"Un greuge comparatiu" a les sales de concerts
A diferència dels teatres i els cinemes, la majoria de sales de concerts fa vuit mesos que estan tancades, de manera que les noves restriccions no els afecten directament. Però la gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Carme Zapata, critica que el tancament cultural genera un "greuge comparatiu". En declaracions a l'ACN, Zapata diu que "l'impacte és pràcticament nul perquè les sales ja estaven tancades" i lamenta que se'ls "menystingui absolutament".