Música

Un Cruïlla amb hip-hop i l’ai al cor

El cribatge de la primera jornada del festival detecta 123 positius de covid en 13.000 tests d’antígens

BarcelonaUn dels objectius del Cruïlla era generar un espai segur al Parc del Fòrum durant tres dies per minimitzar el risc de contagi de covid. Les eines per aconseguir-ho: un cribatge massiu de tots els assistents al festival i un control del bon ús de la mascareta a l’interior del recinte. Totes dues coses han funcionat prou bé en la jornada inaugural d’aquest dijous, en què el Cruïlla només activava dos dels quatre escenaris previstos per divendres i dissabte, i presentava cinc concerts amb el hip-hop com a fil conductor: Rayden, Lágrimas de Sangre, Natos i Waor, Kase.O i la incorporació a última hora de Sr. Wilson i Griffi, cridats per substituir Senyor Oca, que va donar positiu de covid en la prova d’antígens del matí. En el balanç provisional comunicat pel festival, el cribatge havia detectat 123 positius de covid entre els 13.000 tests d’antígens fets fins a les 21 h, quan encara faltava gent per arribar al festival. Al Canet Rock va haver-hi 152 positius de 22.330 tests, i al Vida, 52 de 27.000. Els positius detectats pel Cruïlla reflecteixen la preocupant realitat de contagis actual.

El Cruïlla ha desplegat una sòlida intendència per a temps pandèmics amb la qual s’ha estalviat els problemes en la gestió de cues i mascaretes que va haver-hi tant al Vida (el primer dia) com al Canet Rock. La zona de cribatge a l’immens Centre de Convencions ha funcionat amb fluïdesa, tal com era previsible atès que l’accés era ampli, que hi havia 300 sanitaris i que l’espai no té mancances en la connectivitat. Tot el procés d’intercanviar l’entrada per la polsera, fer el test, rebre el resultat i la mascareta FFP2 durava uns vint minuts. Un cop a dins, més mesures de control. Davant dels dos escenaris hi havia una zona sectorialitzada amb tanques, com un corral al qual no es podia entrar ni amb beguda ni amb menjar (tampoc s’hi podia fumar). Era la manera d’evitar que a la zona on el públic està més junt es fes un mal ús de la mascareta. A més a més, personal del festival passejava entre els espectadors recordant-los que no és moment de mascaretes caigudes. No es volia regalar una foto com les que el cap de setmana passat van esparverar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. No sempre va ser fàcil.

Cargando
No hay anuncios

El Cruïlla ha fet la feina. Tanmateix, era inevitable preguntar-se si pagava la pena tirar endavant festivals massius i sense distància profilàctica en un context pandèmic com l’actual, amb Catalunya en risc extrem de contagi i una escalada d’infectats precisament en la població de les franges d’edat que més sovintegen en esdeveniments com el Cruïlla. Per tant, alegria pel retorn dels concerts multitudinaris al Fòrum, però l’ai al cor perquè la pandèmia no dona treva.

Com al Vida i al Canet Rock, públic i músics van arribar a un acord tàcit: gaudir tant com fos possible. Ho van fer l’aliança intergeneracional de Sr. Wilson i Griffi a primera hora. Després, el madrileny Rayden, més rapsoda-cantant que raper, va engrescar el públic amb temes com Hablan bajito, en què va afegir uns versos contra els crims homòfobs. Lágrimas de Sangre van convertir l’escenari principal en una festa reivindicativa amb hip-hop a l’estil del Maresme, i la gent hi va respondre amb totes les ganes reprimides tant de temps. Just després, Natos i Waor van reeditar la connexió amb el públic del Cruïlla que van establir en el memorable concert del 2019, i en el moment de tancar aquesta crònica estaven culminant un gran xou abans de donar pas a la llegenda de la nit, l'aragonès Kase.O.